Hagyományos karfiolleves: étvágygerjesztő és egyben egészséges

Gasztro

Ősszel és télen még szívesebben fogyasztunk levest, amelyet mi magyarok rendkívül sokféleképpen készítünk. Egy igen népszerű étvágygerjesztő és egyben egészséges, emésztést segítő levesünk a hagyományos karfiolleves. Egyszerűen és roppant rövid idő alatt elkészíthető, sokak kedvenc levese.

Amit tudni kell a levesről!

A magyar konyha előételként szinte mindig valamilyen levest kínál, így nálunk ennek nagy hagyományai vannak, míg néhány országban majdhogynem ismeretlen, illetve jóval szűkebb a levesek köre. 

A leves jótékony hatással van a szervezetünkre, segíti az emésztést, mindemellett pedig étvágygerjesztő is, ezért kerül a főfogás elé a menüsorban. Mivel azonban kevesebb rostot, fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, mint a szilárd étel, nem lakhatunk jól csupán levessel, amennyiben az egyben nem egy egytálétel, lásd például a babgulyást. A javasolt mennyisége egy adagra olyan 2,5 dl.

A húslevest követően a legszívesebben valamilyen zöldséglevest fogyasztunk, amelyek közül az egyik legnépszerűbb a hagyományos karfiolleves, ami nem túl bonyolult, kezdők is könnyen elkészíthetik. Egész évben jó választás, a főzésben pedig a Receptneked.hu recepttára igazi segítséget jelenthet.

Hogyan készül az ízig-vérig hagyományos karfiolleves?

A klasszikus recept a Receptneked.hu gyűjteményében olcsó, gyors és könnyű kategóriába sorolt, azaz a hagyományos karfiolleves elkészítését jó, ha mindenki ismeri, jól jöhet ez még a későbbiekben. 

Első lépésben a vöröshagymát üvegesre kell pirítani, majd a tűzről lehúzva a megmosott és felaprított répát, fehérrépát, zellert hozzáadjuk. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és nagyjából 2 dl vízzel felöntve fedő alatt megpároljuk. 

Ezt követően levesszük a tűzről, meghintjük liszttel és pirospaprikával, majd csomómentesre keverjük. Ismét 2 dl vízzel felöntve az egészet felforraljuk. Amikor kész, jöhet bele a krumpli és a karfiol, amit teljesen puhára főzünk. 

A hagyományos karfiolleves házilag készített galuskával az igazi, így lisztből és tojásból kikeverjük a tésztát, majd egyenesen a levesbe szaggatjuk. Amikor a galuskák feljönnek a leves felszínére, lekapcsolhatjuk a tűzhelyet, kész is az ízig-vérig hagyományos karfiolleves. 

Miért pont karfiol?

A karfiol egy rendkívül egészséges zöldség, gazdag C-vitaminban, csekély mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, ezért diétázók, fogyókúrázók számára a fogyasztása kiváltképp ajánlott.

A párolt karfiol és diétás változatai mellett természetesen sokszínű az elkészítési lehetőség, finomabbnál finomabb fogások kerülhetnek belőle az asztalra. A karfiolleves mellett népszerű a rántott karfiol, karfiolpüré vagy rakott ételek összetevőjeként is isteni finom. 

Ha valaki úgy érzi, a karfiol nem az ő ízlelőbimbóinak való, annak javasolt másképp elkészítve, több alkalommal megkóstolni, egyszerűen vétek kihagyni az étrendünkből!