A jól működő immunrendszer

Gasztro

Mit tehetünk az immunrendszerünk védelme érdekében, hogy az év minden napján megbízhatóan szolgáljon minket? Bár elsőre furcsán hangozhat, de az egyik sarkalatos pontja a bélrendszerünk egészségesen tartása. Mivel ez 400 m2 felületű szervünk, amin hasznos baktériumok milliónyi élnek, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egészségesek maradhassunk.

Baktériumok tömege

Azon a 400 m2-en közel 1-2 kilogramm hasznos baktérium kap helyet, amik felelnek azért, hogy az áthaladó tápanyag megfelelő része hasznosuljon. Ezek jellemzően a vastagbélben helyezkednek el, de sajnos külső hatásra képesek elpusztulni, ami adott esetben meglehetősen káros folyamatokat indíthat el a szervezetünkben. 

Amikor elfogyasztunk egy ételt, az jellemzően 24 óra alatt halad végig a szervezetben, hiszen elsőnek a gyomor emészti meg, nagyságrendileg 4 órán keresztül. Ezután 6 óra következik a vékonybélben, és 7 órát tölt el a vastagbélben is. Ezek során minden, a szervezet számára hasznos tápanyag felszívódik belőle, majd megkezdheti útját a végbélbe. Általában itt is 7 órát tölt el, mire távozik a szervezetből. Lebomlás tekintetében a leggyorsabbak a szénhidrátok, míg a leglassabban a zsírok kerülnek sorra. 

Ha valami probléma van a bélrendszerben, az emésztéssel, akkor jó szolgálatot tehet egy alapos tisztítókúra. Ennek során érdemes reggel és este egy kevés magot elfogyasztani, melyek közül a legjobb hatással a lenmag, az útifűmaghéj és a szezámmag van a szervezetünkre. Ezeket érdemes elrágcsálni, valamint az útifűmaghéjat folyadékba kell keverni, mert nagy fokú nedvszívó tulajdonságokkal rendelkezik. 

Emésztést segítő ételeket reggelire

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, így nem meglepő, hogy semmiképp nem javasolják a szakemeberek, hogy kihagyjuk a napindítót. A legjobb, ha a zabpelyhet előző este beáztatjuk egy kis növényi tejbe, majd reggel teszünk rá ízlés szerint gyümölcsöt, olajos magvakat, és már fogyasztásra kész is. 

A lenmag is igazi csodaszer, hiszen magas a B-vitamin, magnézium, kalcium és kálium, valamint Omega-3 zsírsav tartalma. Emellett pedig a bélfalakról is lepucolja különböző nyákot és a salakanyagot. Éppen ezért érdemes minden nap fogyasztani belőle egy keveset, mivel gátolja a daganatok kialakulását. 

Akár ránctalanítókrémet is készíthetünk lenmagból, ami természetes és maximálisan hatékony. Az elkészítése is roppant egyszerű, hiszen 3-4 evőkanál lenmaghoz adunk egy kis vizet, hogy zselés állagú masszát kapjunk. Ezt csak fel kell vinni az arcunkra és eloszlatni, majd hagyni megszáradni. 

Próbáltad már a különböző magokat béltisztításra? Ha nem, akkor látogass el a Magzsola oldalára, hogy megtaláld a számodra kellemes ízű magokat.