Több mint kétszázötven középiskolában kezdenek oktatni az első pénzügyi-gazdasági tankönyvből

Gasztro

Több mint kétszázötven gimnáziumban és szakképző intézményben kezdenek oktatni Magyarország első pénzügyi-gazdasági tankönyvéből – közölte a Pénziránytű Alapítvány csütörtökön, a tanév első napján az MTI-vel.

Úgy fogalmaztak, hogy a 9-10. évfolyamos diákok körében terjesztett Iránytű a pénzügyekhez című kötet “áttörést” jelent a pénzügyi ismeretek oktatásában.
Az alapítvány felajánlásának köszönhetően a középiskolák az első negyvenezer példány erejéig ingyenesen rendelhették meg a tankönyvet, amely az igénylési időszak végére teljesen elfogyott – emelték ki.
Úgy folytatták: a “hiánypótló”, saját fejlesztésű kötet és az ingyenes rendelési lehetőség az alapítvány akkreditált tanártovábbképzési programjára is ráirányította a figyelmet, a díjmentes tanfolyamokra augusztus végétől újra jelentkezhetnek a pedagógusok.
Az Iránytű a pénzügyekhez a hétköznapi életből ismert gyakorlati problémák felől indulva mutatja be a gazdaság működésének fontosabb összefüggéseit, ezáltal ösztönözve a diákokat a tapasztalati úton szerzett ismereteik rendszerezésére és alkalmazására.
“A Pénziránytű Alapítvány elkötelezett a magyar lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztése mellett” – hangsúlyozták, hozzátéve: a több mint egyéves munkával megalkotott, a Könyvtárellátó (Kello) Nonprofit Kft. által kiadott és terjesztett tankönyv első negyvenezer példányát a Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhetően ingyenesen ajánlották fel a pénzügyi oktatást vállaló középiskoláknak.
A rendelést leadó iskolák hatvan százaléka hagyományos gimnázium, míg negyven százaléka szakképző intézmény. A kötetet igénylők között szép számmal képviseltették magukat az országos rangsor élén álló iskolák, és sok egyházi fenntartású intézmény is élt a lehetőséggel – írták.
Megjegyezték: a Pénziránytű Alapítvány másik oktatási kezdeményezése, a középiskolai pedagógusoknak szóló harmincórás tanártovábbképzési program “szakszerű támogatást nyújt a nem közgazdász pedagógusoknak a tantárgyaikhoz kapcsolódó, pénzügyi jellegű témák oktatásához”.
A vártnál nagyobb érdeklődésre tekintettel, az alapítvány kibővítette a program keretét, így augusztus végétől újabb huszonkét tanfolyamra jelentkezhetnek az érdeklődők. A kurzusokról a http://penziranytu.hu/tanari-tovabbkepzes oldalon található részletes tájékoztatás.
A Pénziránytű Alapítványt 2008-ban hozta létre a Magyar Nemzeti Bank, a Diákhitel Központ és a Magyar Bankszövetség azzal a céllal, hogy a hatóságokkal, civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki – olvasható a közleményben.