Zelenszkij ukrán ellentámadás

Zelenszkij nagy bejelentést tett: Ukrajna készen áll az ellentámadásra

Európa

Ukrajna készen áll a régóta várt ellentámadás megindítására és az oroszok által megszállt területek visszafoglalására – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy szombaton megjelent interjúban.

“Erősen hiszünk abban, hogy sikerrel járunk” – nyilatkozta Zelenszkij a Wall Street Journalnak.

Kijev abban bízik, hogy az ellentámadással megváltoztathatják a tavaly február óta tartó háború dinamikáját, és visszafoglalhatják az oroszok által megszállt ukrajnai területeket.

Az ukrán elnök úgy véli, az ellentámadás “súlyos áldozatokkal járhat és többféleképpen is alakulhat”, így nem tudja pontosan, mennyi időt fog igénybe venni.

Zelenszkij a múlt hónapban azt mondta, Ukrajnának meg kell várnia további nyugati páncélozott járművek érkezését, mielőtt megkezdené az ellentámadást. Diplomáciai erőfeszítéseket tett a nyugati támogatás fenntartása érdekében, több katonai segélyt és fegyvert kért, ami kulcsfontosságú Ukrajna sikeréhez.

A tartósan száraz időjárás is kedvez annak, hogy az ukránok ellentámadást indíthassanak. Az elmúlt hetekben Ukrajna fokozta az orosz lőszerraktárak és logisztikai útvonalak elleni csapásokat.

Az ukrán hadsereg vezetése szombati napi jelentésében azt közölte, hogy a keleti donyecki régióban található Mariinka áll a harcok középpontjában. A jelentés szerint az ukrán erők mind a 14 orosz csapat támadását visszaverték.