Megoldást az energiaárakra, Romániát és Bulgáriát a schengeni zónába, mondja az EP

Európa

A képviselők a holnapi uniós csúcs előtt alacsonyabb energiaárakat és Románia és Bulgária schengeni tagságát kérték a Tanácstól és a Bizottságtól.

A tagállamok soros elnökségének képviseletében Mikuláš Bek cseh európaügyi miniszter elítélte, hogy Oroszország Ukrajnában „fegyverként használja a telet”. Az uniós állam- és kormányfők megvitatják, hogy hogyan fokozhatják a nyomást Oroszországon, hogy az befejezze a háborúját, mondta a miniszter. A Tanács folytaja a munkát azon, hogy a tagállamok összehangolt fellépésével minimalizálja az energiaárak meredek emelkedésének társadalmi és gazdasági hatását, tette hozzá.

A Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a tiszta európai energiaátmenet mellett érvelt. Ehhez szerinte fokozni kell az állami beruházásokat és – többek között egy európai befektetési alap felállításához – módosítani kell az uniós szabályzást. Az Uniónak az amerikai inflációcsökkentési törvénnyel is foglalkoznia kell, bár megjegyezte: „nem ez a legjobb időszak egy kereskedelmi háborúra.” Von der Leyen elnök szerint „Putyin támadó háborúja el fog bukni […] elsősorban az ukrán nép hatalmas bátorsága miatt, másodsorban pedig a nemzetközi közösség figyelemreméltó egységének köszönhetően.” „Maradjunk erősek és egységesek” – zárta beszédét.

Több képviselő üdvözölte a jogállamisági mechanizmus alkalmazását és a tanácsi egyhangú döntéshozatal használatának felszámolása mellett érvelt. Többen üdvözölték az uniós alap létrehozására tett javaslatot, amely a nem uniós országok lépéseire adandó választ finanszírozná.

Az energiaárakkal kapcsolatosan a képviselők bírálták, hogy a Bizottság már több alkalommal a Szerződés 122. cikkét alkalmazta, mert az ezen a jogalapon beterjesztett javaslatok megakadnak a Tanácsban. A Tanács és a Parlament közös döntéshozatalára támaszkodó javaslatokból viszont jogszabály lesz, mondták. A legtöbb képviselő hatékony fellépést várt az egekig szökő és elsősorban a legsérülékenyebb háztartásokat és a kisvállalkozásokat sújtó energiaárak letörésére. Többen sajnálatukat fejezték ki, amiért a Tanács megtagadta Románia és Bulgária schengeni tagságát.

Néhány képviselő emellett arra hívta fel a Parlamentet, hogy a mostani korrupciós botrány miatt az intézmény védelmében és az európai projekt hitele megőrzésének érdekében alakítsa át munkamódszerét.

teljes vita itt tekinthető meg.

A vita magyar felszólalói

Deutsch Tamás (független)

Gyöngyösi Márton (független)