Helyreállítás, energia, éghajlat, biztonság – sok más téma mellett ezeket is vizsgálják majd az uniós számvevők

Európa

Az Európai Számvevőszék a mai napon közzétette a 2023. és azt követő évekre szóló munkaprogramját, amelyben felsorolja a közeljövőre meghatározott ellenőrzési prioritásait. A témák széles skálájáról van szó, amelyeket a párhuzamosan kialakult válságokra való reagálás során az Uniónak figyelembe kell vennie. A számvevők ezentúl is meg fognak bizonyosodni arról, hogy az Unió jól használja-e fel az adófizetők pénzét a tervezett eredmények elérésére.

A Számvevőszék 2023. és azt követő évekre szóló munkaprogramja 82, különféle stratégiai prioritási területekhez kapcsolódó témát sorol fel. Például 12 ellenőrzés foglalkozik a világjárvány utáni helyreállítást szolgáló, 800 milliárd eurós NextGenerationEU (NGEU) eszközzel, azon belül is elsősorban a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközzel (RRF). Az „Éghajlatváltozás, környezet és természeti erőforrások” fejezet kapcsán a munkaprogram 21 ellenőrzést sorol fel többek között az energiabiztonság, a szennyezés, az állatok szállítása és a fenntartható élelmiszer-előállítás témájában. A Számvevőszék vizsgálni fogja az Unió külső fellépéseit is, többek között a menekülteknek nyújtott segélyek, a katonai mobilitás, valamint a közös kül- és biztonságpolitika terén.

„Az Unió valamennyi polgára és tagállama ma egyszerre szembesül több válság hatásaival: gondoljunk csak a világjárványra, a gyors éghajlatváltozásra, legutóbb pedig az Oroszország által Ukrajna ellen indított agresszív háború nyomán fellépő súlyos energia-, biztonsági és migrációs válságra – jelentette ki Tony Murphy, az Európai Számvevőszék elnöke. – Az Európai Unió független ellenőreként ezért megvizsgáljuk, hogy jól használták-e fel az uniós forrásokat e párhuzamos válságok hatásainak enyhítésére.”

A számvevők górcső alá veszik az uniós gazdaság versenyképességének egyes fő területeit is, amilyenek például az akkumulátorgyártás, a mesterséges intelligenciába eszközölt beruházások és a hidrogénalapú mobilitás ösztönzése. Ami a költségvetési politikát illeti, elsősorban az uniós bankfelügyeletet, az Unión belüli adóversenyt és az Európai Stratégiai Beruházási Alap teljesítményét vizsgálják majd meg közelebbről. Emellett foglalkoznak még számos egyéb, az Unió szempontjából releváns témával, az uniós döntéshozatalt érintő lobbitevékenységek átláthatóságától a jogállamiságon és a közutak biztonságán át az egészségügy digitalizálásáig. Végezetül három ellenőrzés járja majd körül a csalás elleni küzdelem témáját: ezek az összeférhetetlenség kezelését célzó uniós fellépésekre, az Unió csalás elleni stratégiájára, illetve az importokat érintő héacsalások elleni uniós intézkedésekre összpontosítanak majd.