Eddig hét halálos áldozata van egy olaszországi jégcsuszamlásnak, egy nyolcfős magyar csoport is a hegyen tartózkodott a baleset idején

Európa

Továbbra sincsen magyar áldozata vagy sérültje az észak-olaszországi Marmolada lejtőin történt jégcsuszamlásnak, ahogy eltűnt magyar állampolgárt sem jelentettek eddig a katasztrófával összefüggésben – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő hétfőn az MTI-t.

Közölte: a magyar külképviseletek folyamatosan kapcsolatban vannak az olasz hatóságokkal, amelyek továbbra sem tudnak magyar áldozatokról vagy sérültekről.

Emellett sem a milánói főkonzulátusra, sem a római nagykövetségre nem érkezett bejelentés eltűnt magyar állampolgárról.

Maurizio Fugatti, Trento autonóm megye kormányzója hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a jégcsuszamlásnak hét halálos áldozata van és nyolc sérültje, 13 főt pedig eltűntként keresnek.

A délután folyamán az olasz hatóságok felhívták a figyelmet egy üresen álló magyar személygépkocsira, amelyet a katasztrófa helyszínéhez közel található parkolóban hagytak.

A külügyi szóvivő közölte, hogy a bejelentés követően felvették a kapcsolatot a gépjármű tulajdonosával. Két személygépkocsiról és egy nyolctagú magyar csoportról volt szó, amely a jégcsuszamlás alatt a Marmolada hegy gerincén tartózkodott 3300 méteren. Az omlást követően a csapatot helikopterrel hozták le az olasz hatóságok a hegyről, valamennyien jól vannak, és az autókkal együtt már hazatértek Magyarországra.

A külképviseletek továbbra is folyamatosan kapcsolatban vannak az olasz katasztrófavédelemmel, és szorosan nyomon követik az eseményeket – emelte ki Paczolay Máté.