Majomhimlő

Belgium elrendelte a kötelező karantént a majomhimlő miatt

Európa

A belga hatóságok a világon elsőként 21 napos karantént rendeltek el azoknál, akiknél beazonosították a majomhimlő vírusát – írja a Daily Mail. Az egészségügyi hatóság eddig három esetet regisztrált az országban. Az első esetet pénteken jegyezték fel, de mindhárom fertőzés egy antwerpeni fesztiválhoz kapcsolható.

Világszerte immár 14 ország erősítette meg a vírusos betegség feltűnését. A WHO pénteki közlése szerint 50 fölé kúszott a gyanús esetet száma. Az egészségügyi világszervezet is arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg hamarosan további eseteket is jelentenek majd. Eddig kilenc európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában találtak fertőzötteket. A majomhimlő korábban főként Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein fordult elő. A Daily Mail szerint az orvosok az Egyesült Királyságban is „jelentős növekedésére” számítanak az esetek számában.

Majomhimlő: sorra jelenik meg a betegség az európai országokban, a WHO rendkívüli ülést tervez

Száz emberből egyet megöl

A ritka vírusfertőzésnek számító, először majmokban felfedezett kórokozó Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területeiről származik, és nagyon szoros érintkezés és szexuális kontakt útján terjedhet.

A betegség általában enyhe lefolyású, a legtöbb beteg kezelés nélkül néhány héten belül felépül. Gyengébb immunrendszerű személyek esetében viszont végzetesnek bizonyulhat, a jelenlegi járványt okozó törzs 100 fertőzöttből egyet megöl.