Ausztriában bevezetik a kötelező oltást

Európa

Vasárnap mutatta be az osztrák kormány azt a törvénytervezetet, amely szerint februártól oltási kötelezettséget vezetnek be a koronavírus miatt minden 18 éven felüli személyre vonatkozóan – jelentette a Kronen Zeitung.

A törvényjavaslatot hétfőn vitatja meg az osztrák parlament, és csütörtökön szavazhatnak majd róla.

Az oltatlanokat csak március közepétől büntetnék, ekkor viszont 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjedő bírságra kell majd számítaniuk.

A szabályozás alól természetesen lesznek kivételek. A terhes nők és az orvosi indokból oltást fel nem vevők mentesülnek majd a büntetés alól. Az is megússza a bírságot, aki két héten belül, utólag veszi fel az oltást.

A kötelező oltást több szakaszban vezetik bel, az első fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, például pénzbírságok kiszabásával.

Az utolsó lépcsőben a kivételek hatálya alá nem tartozó, nem beoltott embereket felszólítják a mulasztás pótlására.
Amennyiben a járványügyi helyzet megköveteli, életbe léptetik a harmadik szakaszt. Ekkor, a kormányrendelet alapján, a parlament jóváhagyásával megadott határidőtől kezdődően automatikusan bírságolni fogják az oltatlanokat.