Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozata

Európa

Miután a lengyel alkotmánybíróság tegnap szóban ismertette ítéletét, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma a következő nyilatkozatot tette:
„Mély aggodalommal tölt el a lengyel alkotmánybíróság tegnapi ítélete. Utasítottam a Bizottság szolgálatait, hogy alaposan és gyorsan elemezzék a döntést. Ennek alapján határozunk majd a következő lépésekről.

Az EU érték- és jogközösség. Ez tartja össze az Uniót, és teszi erőssé azt. Meg fogjuk védeni az Unió jogrendjének alapelveit, amelyekre 450 millió európai polgár támaszkodik.

Legfőbb prioritásunk, hogy biztosítsuk a lengyel polgárok jogainak védelmét, valamint azt, hogy a lengyel polgárok – az Unió valamennyi polgárához hasonlóan – élvezhessék az európai uniós tagságból fakadó előnyöket.
Emellett az uniós polgároknak és a Lengyelországban üzleti tevékenységet folytató vállalkozásoknak szükségük van a jogbiztonságra, arra, hogy az uniós szabályokat – köztük az Európai Bíróság ítéleteit – Lengyelországban teljes körűen végrehajtsák.

Szerződéseink teljesen egyértelműek. Az Európai Bíróság valamennyi ítélete kötelező minden tagállami hatóságra nézve, beleértve a nemzeti bíróságokat is. Az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal, köztük az alkotmányos rendelkezésekkel szemben. Az Európai Unióhoz való csatlakozással ezt minden uniós tagállam elfogadta. Ennek biztosítása érdekében élni fogunk a Szerződések alapján rendelkezésünkre álló valamennyi hatáskörünkkel.”

Ursula von der Leyen elnök nyilatkozata a Bizottság weboldalán
A Bizottság tegnapi nyilatkozata az uniós jog elsőbbségéről