Koronavírus: Az EU további támogatást nyújt a keleti partnerség országainak az oltási folyamat felgyorsításához

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon 40 millió euróról 75 millió euróra növelte annak a támogatási csomagnak az összegét, melynek célja, hogy biztonságos és hatékony koronavírus-oltóanyagokhoz juttassa az EU hat keleti partnerországát – Azerbajdzsánt, Belaruszt, Grúziát, a Moldovai Köztársaságot, Örményországot és Ukrajnát –, és felgyorsítsa a helyi oltási programokat.
A 35 millió eurós uniós többlettámogatás azt a célt szolgálja, hogy a globális vakcinahiány közepette számottevően javuljon az oltóanyagok elérhetősége a keleti partnerség régiójában. Ennek érdekében megkönnyíti az uniós tagállamok számára, hogy oltóanyagkészleteiket megosszák a keleti partnerországokkal, és költségvisszatérítést biztosít a számukra. A ma bejelentett többlettámogatás kiegészíti a COVAX – a koronavírus-oltóanyagokhoz méltányos és egyetemes hozzáférést biztosítani hivatott globális kezdeményezés – keretében nyújtott uniós támogatást, és elősegíti, hogy a keleti partnerországokban méltányos és átlátható módon kerüljön sor az oltóanyagok elosztására.

Az első, 40 millió euró összegű támogatást az EU februárban mozgósította az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben azzal a céllal, hogy azonnali javulást érjen el a térségben a lakosság biztonságos és hatékony beoltására való felkészülés tekintetében. Az uniós támogatás kiterjedt az oltási programban részt vevő egészségügyi vezetők és egészségügyi alkalmazottak képzésére, az oltóanyagok és eszközök célba juttatásához nyújtott kulcsfontosságú logisztikai támogatásra, a védőoltásokkal kapcsolatos adatok és a biztonságosság nyomon követésére, a kommunikációra és a közösségi szerepvállalásra, valamint a digitális Covid-igazolvány kifejlesztésének támogatására.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítésügyi uniós biztos a következőket nyilatkozta a keleti partnerországoknak nyújtott támogatás növelése kapcsán: „Az egész világot sújtó koronavírus-járvány példátlan terhet rótt az emberekre, az egészségügyi rendszerekre és a gazdaságokra. Sajnos ezalól a keleti partnerországok sem jelentenek kivételt. Az EU elkötelezetten támogatja keleti szomszédait az oltási folyamat felgyorsításában, mivel ez döntő fontosságú lesz a világjárvány legyőzése és a régió társadalmi-gazdasági helyreállításának elindítása szempontjából. Törődünk partnereinkkel.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.