Befogadják a lengyelek a fehérorosz atlétát, akit erőszakkal akartak hazareptetni Tokióból

Európa

A tokiói olimpián szereplő Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futó a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, lengyel humanitárius vízumot kap, és a legközelebbi napokban Varsóba utazik – közölte hétfőn Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az atléta a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, ott a lengyel diplomáciai és konzuli szolgálat gondozásban részesítette – mondta el Szynkowski vel Sek.

A fehérorosz sprinter úgy döntött, hogy úgynevezett humanitárius vízum kiadását kéri Lengyelországtól, és ezt még hétfőn kiállítják számára. A vízum alapján a legközelebbi napokban Varsóba repülhet

– számolt be a diplomata, és kiemelte: Cimanouszkaja biztonságban van.

A Lengyelországban élő fehéroroszok szervezete, a Fehérorosz Ház hétfő délután azt közölte a PAP hírügynökséggel: Cimanouszkaja szerdán érkezik Varsóba. Később Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Facebook közösségi honlapján közölte: szükség esetén a sporkarrier folytatását biztosítják a futónőnek.

A fehérorosz szolgálatok által Japán területén elkövetett agresszió ellen a nemzetközi közösségnek határozottan tiltakoznia kell, különös tekintettel arra, hogy az agresszióra “béke és a fair play jelképének számító olimpia idején került sor” – áll Morawiecki bejegyzésében.
A lengyel kormányfőhelyettes, kulturális, örökségvédelmi és sportminiszter, Piotr Glinski a Twitteren bejelentette: érkezése után Cimanouszkaja számára “megfelelő lakhatási feltételeket” biztosítanak, valamint biztosítják pályája folytatását az egyik lengyelországi sportközpontban.

Hétfői sajtóértesülések szerint Cimanouszkaját az edzői a Fehérorosz Olimpiai Bizottság utasítására

arra próbálták rákényszeríteni, hogy visszatérjen Minszkbe. Az atléta néhány nappal ezelőtt bírálta az edzőket, amiért három fehérorosz futó téves nevezés miatt nem indulhatott a tokiói olimpián. Magát Cimanouszkaját pedig a 4×400 méteres váltóra is benevezték, miközben csak 200 méteren szokott indulni.

Egy kiszivárgott hangfelvétel szerint edzői a sportolónőt azzal fenyegették, hogy ha nem tér haza, “egyszer csak öngyilkos lesz”. A felvétel angol felirattal elérhető a Youtube-on:

Fehéroroszországot az az Aljakszandr Lukasenka nevű diktátor vezeti, aki szoros baráti kapcsolatot ápol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel:

Orbán: “sokkal közelebb vagyunk a belaruszokhoz, mint azt gondolni szoktuk”

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük