Menekültügyi és határigazgatási alapokról döntött az Európai Parlament

Európa

Az alapok a migráció kezelésében, a harmadik országbeliek integrációjának megkönnyítésében és a határigazgatási feladatokban segítenek.

  • Megújult Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap: 9,88 millárd euró a menekült- és migrációs politika támogatására
  • Integrált Határigazgatási Alap: 6,24 milliárd a külső határok kezelésére az emberi jogok tiszteletben tartása mellett

A 2021 és 2027 között 9,88 milliárd euróból gazdálkodó, megújult Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap megerősíti a közös migrációs politikát, a tagállami igényekkel összhangban álló  bevándorlási politikát határoz meg, támogatja a harmadik országból származó bevándorlók integrációját, és hozzájárul a szabálytalan migráció elleni fellépéshez. Az Európai Parlament kérésére az alap forrásai annak elősegítésére is felhasználhatók, hogy a tagállamok igazságosabban osszák el egymás között a menekültek és menedékkérők ellátásának feladatát.

Az alap céljairól, prioritásairól és forrásairól a Tanáccsal született megállapodás alkalmával kiadott sajtóközleményben található további információ (angolul).

Az Integrált Határigazgatási Alap, amelynek hétéves költségvetése 6,24 milliárd euró, az Unió külső határainak megerősítését segíti és közben biztosítja az alapvető jogok tiszteletben tartását. Az alap a közös, harmonizált vízumpolitikához is hozzájárul, és védelmet nyújt az Európába érkező rászorultak, elsősorban egyedül utazó gyerekek számára.

A határigazgatási alapról és a végrehajtásával kapcsolatos parlamenti prioritásokról az alábbi sajtóközleményben olvashat (angolul).

Tanja Fajon (S&D, Szlovénia) jelentéstevő szerint

„További forrásokra volt szükség ahhoz, hogy a szolidaritás váljon az európai migrációs és menekültpolitika vezérelvévé. A mai döntésnek köszönhetően az Unió nem csak a határok megerősítésére költ, hanem a migrációs nyomás tagállamok közötti igazságos elosztására is. Az Unió határainak ezentúl hatékonyan, digitális alapon, emberségesen és biztonságosan kell működniük. Az új eszközök garantálják, hogy a fejlődés ebbe az irányba induljon el. Együtt ismét összhangba hozhatjuk a határigazgatási, vízum- és menedékpolitikát az emberi jogok terén vállalt kötelezettségeinkkel, azaz ezentúl többet költünk az Európa partjainál életveszélyben forgók felkutatására és megmentésére. Ez a befektetés nem csak az európai gazdaságnak hanem az egész társadalomnak a javára válik majd. ”

A keddi vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

A következő lépés

Jóváhagyásuk után a két rendelet megjelenik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, majd a két jogszabály visszamenőleges hatállyal, 2021. január elsejével életbe lép.