Zseniális “élő ablakot” nyitott a litván fővárosra Debrecen testvérvárosa

Európa

Sci-fibe illő kapura hasonlít az a köztéri szobor, amely egy ablakot nyit Debrecen lengyel testvévárosa, Lublin és a litvániai Vilnius lakói között – szúrta ki a Telex.

A Portal nevű installáció ugyanis egy képernyő és egy kamera segítségével köti össze virtuálisan a két várost. A litván közmédia szerint a május 26-án kiállított szobor alkotói öt éven keresztül dolgoztak a megvalósításon. „Számos potenciálisan halálos kihívással néz szembe az emberiség, legyen szó a társadalom polarizálódásáról, a klímaváltozásról vagy a gazdasági kérdésekről.

De ha közelebbről megnézzük, a megoldás nem azon múlik, hogy nincsenek meg ehhez a kiváló tudósaink, az aktivistáink, a vezetőink, nincs meg a tudásunk vagy a technológiánk. A törzsi gondolkodásmód, az empátia hiánya és a gyakran csak nemzeti határok közé szorult, szűk látókörű felfogásunk okozza ezeket a kihívásokat”

– mondja Benediktas Gylys, aki a Portalra épp ezért tekint egyfajta hídként is.

 

A két Portal felállítása kb. 46 millió forintba került, a jövőben pedig az installációt Európa és a világ több pontján is felállítanák.