Migránsok Ceutában

Több ezren jutottak át Marokkóból a Spanyolországhoz tartozó Ceutába

Európa

Több ezren jutották át illegálisan Marokkóból hétfőn az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére – közölték a helyi hatóságok.

A hivatalos tájékoztatás szerint a több csoportban érkező határsértők Benzu és Tarajal településeknél – az apályt kihasználva – a tenger felől úsztak vagy eveztek át kisebb gumicsónakokkal, tutajokkal a marokkói partszakaszról a spanyol területre, és voltak, akik átmásztak a határvonalon húzódó, kerítéssel ellátott mólón.

A csendőrség legfrissebb közlése 2700 illegális bevándorlót, köztük mintegy hétszáz gyereket említett, ami rekordnak számít Ceutában.
Idén másodjára történt tömeges határsértés ezen a területen, áprilisban 149-en jutottak át a Marokkóból.
A két ország között érvényes megállapodás értelmében az illegálisan érkező marokkói állampolgárokat visszaszállítják hazájukba, de a gyerekek esetében az eljárás bonyolultabb, mivel ideiglenesen a ceutai autonóm kormány gyámsága alá kerülnek, amíg helyzetüket mérlegelik.

Spanyol sajtóbeszámolók szerint a tömeges határsértésre a marokkói hatóságok tétlensége adott lehetőséget, amelyet a lapok szándékosnak tartanak és egy diplomácia konfliktussal magyaráznak. Ugyanis egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, aki a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetője.

A marokkói kormány “a jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnek” tartja a szeparatista vezető spanyolországi tartózkodását, az ügyben a belügyminisztérium korábban bekérette a rabati spanyol nagykövetet is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük