Olaszországban meghaladta a 94 ezret a koronavírus áldozatainak száma

Európa
Koronavírus

Olaszországban meghaladta a 94 ezret a koronavírus-járvány halottainak száma az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint. Közben már több mint hárommillió adag oltást adtak be az új típusú koronavírus ellen.

A halottak száma a hét végére érheti el a 95 ezret. Február 20-án lesz egy éve, hogy a lombardiai Codognóban azonosították az első olasz Covid-19-beteget.

Az aktív betegek száma november óta először négyszázezer alá mérséklődött, a kórházban kezeltek száma húszezer alatt van, és valamivel több mint kétezren vannak intenzív osztályon.

Aggodalmat okoz viszont a vírusmutációk gyors terjedése. A szakértők újabb országos zárlatot sürgetnek. A fővárosban is nő a fertőzöttek aránya, ami miatt Rómában egy héten belül ismét szigoríthatnák a járványintézkedéseket, amelyeket január második hetében oldottak fel.
A Rómától kevesebb mint nyolcvan kilométerre található Roccagorgát teljes zárlat alá helyezték. Az alig négyezer lakosú kisváros lakói nem hagyhatják el otthonukat, és Roccagorgába kívülről sem lehet belépni.

A karanténhoz a helyi óvodából terjedő fertőzés vezetett, amelyet az új koronavírus nagy-britanniai mutációjaként azonosítottak. A lakosság egészét tesztelésre szólították fel.

A főváros egészségügyi hatóságai attól tartanak, hogy a vírusmutáció már Rómába is megérkezett. Az iskolaigazgatók arra kérték a diákokat, két maszkot viseljenek a korlátozott számú tantermi oktatási napon. Róma úgynevezett zeneparkjában nagyméretű vakcinázási központot állítottak fel, ahol elsőként a tűzoltóság és a rendfenntartók 55 évnél fiatalabb tagjait oltják be az AstraZeneca-vakcinával. A tervek szerint az oltóanyaggal március elsejétől a háziorvosok is megkezdik a vakcinázást, az 1966-ban születettekkel.

A beoltottak száma kedden túllépte a hárommilliót, közülük több mint 1,2 millióan részesültek második dózisban. Utóbbiak száma alig emelkedik, mivel a vakcinahiány miatt az első dózis beadását részesítik előnyben. A Pfizer/BioNTechből több mint hárommillió ampulla érkezett, a Modernából valamivel több mint százezer, az AstraZenecából több mint 240 ezer.

Az északkeleti Veneto kormányzója, Luca Zaia bejelentette, hogy több mint húszmillió ampullát tud rendelni az Európai Unióban engedélyezett vakcinákból a szállítmányokat saját forrásból finanszírozó tartományok számára. Zaia szerint a római kormánynak is a “piacon kellene vásárolnia”, mivel az EU-n keresztül érkező szállítmányok folyamatosan késnek.

Venetóban ingyenes tesztelési állomásokat állítanak fel a 25 év alatti fiatalok által leginkább látogatott utcákon, tereken. A tesztpontok a “spritz” nevet kapták a kora esti aperitivóról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük