Az új európai Bauhaus: a Bizottság elindítja a kezdeményezés tervezési szakaszát

Európa

A Bizottság a mai napon elindította az Ursula von der Leyen elnök által az Unió helyzetéről szóló 2020. évi beszédben bejelentett új európai Bauhaus kezdeményezés tervezési szakaszát. Az új európai Bauhaus egy olyan környezetvédelmi, gazdasági és kulturális projekt, amely az európai zöld megállapodás céljainak megvalósítása érdekében ötvözni kívánja a tervezést, a fenntarthatóságot, az akadálymentesítést, a megfizethetőséget és a beruházásokat. Az új európai Bauhaus alapértékei tehát a fenntarthatóság, az esztétika és az inkluzivitás. A tervezési szakasz célja, hogy közös alkotási folyamat segítségével – az elképzelések feltérképezésével, a legsürgetőbb igények és kihívások azonosításával, valamint az érdekelt felek kapcsolatba léptetésével – finomítsuk és alakítsuk a kezdeményezés koncepcióját. A tervezési szakasz egyik elemeként idén tavasszal a Bizottság első alkalommal hirdeti meg az új Európai Bauhaus-díjat.

A Bizottság e szakasz végén, még idén ősszel pályázati felhívásokat tesz közzé annak érdekében, hogy uniós források nemzeti és regionális szintű felhasználása révén az uniós tagállamokban legalább öt helyen megvalósításra kerüljenek új európai Bauhaus elképzelések.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az új európai Bauhaus egy ígéretes projekt, amelynek segítségével feltárhatjuk, hogyan alakíthatunk ki egy élhetőbb környezetet a világjárványt követően. A cél a fenntarthatóság és a stílus összehangolása annak érdekében, hogy az európai zöld megállapodás szellemisége megjelenjen az emberek gondolkodásában és otthonaiban. Az új európai Bauhaus sikerre viteléhez minden: kreatív elmére szükségünk van: a dizájnerekre, a művészekre, a tudósokra, az építészekre és a polgárokra.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos elmondta: „Az Új Európai Bauhaus kezdeményezéssel arra törekszünk, hogy a fenntarthatóság és az esztétika ötvözésével innovatív keretet dolgozzunk ki a zöld átállás támogatására, megkönnyítésére és felgyorsítására. A művészet és a kultúra, valamint a tudomány és a technológia világa közötti híd építése révén gondoskodunk a társadalom egészének – művészeknek, diákoknak, építészeknek, mérnököknek, tudományos szakembereknek és innovátoroknak – a bevonásáról. Ez a kezdeményezés rendszerszintű változást fog elindítani.”

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos így nyilatkozott: „Az új európai Bauhaus azzal foglalkozik, hogy milyenek az élettereink, az értékeink, a közös munka- és szabadidőtereink, valamint a kollektív és személyes tapasztalataink. Ez a projekt Európa valamennyi régióját és területét meg kívánja szólítani. A megfizethető megoldások előmozdítása révén várhatóan hozzá fog járulni a társadalmi kohézióhoz és a lakhatási problémák megoldásához. Ha valódi változást akarunk elérni a környezetünkben, azaz egy szebb és fenntarthatóbb közös életteret akarunk kialakítani, együtt végig kell gondolnunk, hogy az új európai Bauhaus projekt keretében hogyan lehet az új ötleteket a fizikai helyszíneken meg is valósítani. Ezért jelenleg a Bizottság különböző egységeivel együttműködve annak feltérképezésén dolgozunk, hogy hogyan lehetne mozgósítani eszközeinket az új európai Bauhaus-intézkedések első csomagjának elindításához.”

Háttér-információk

Az új európai Bauhaus egy olyan kreatív kezdeményezés, amely lebontja a tudomány és a technológia, a művészet, a kultúra és a társadalmi befogadás közötti határokat, és lehetővé teszi, hogy a tervezés megoldást találjon a mindennapi problémákra.

A ma elindított tematikus weboldalon nem csak művészek, dizájnerek, mérnökök, tudósok, vállalkozók, építészek, diákok, hanem bármely más érdeklődő is megoszthatja az új európai Bauhaus szempontjából inspiráló eredményeket, az arra vonatkozó elképzeléseiket, hogy hogyan kellene alakítani az új európai Bauhaus koncepciót, valamint a témával kapcsolatos aggályokat és kihívásokat.

Ez egy innovatív közös tervezési folyamat kezdete. Azok a szervezetek, amelyek aktívabban kívánnak részt venni ebben a folyamatban, „az új európai Bauhaus partnereivé” válhatnak azáltal, hogy válaszolnak a honlapon közzétett felhívásra.

Az elkövetkezendő hónapokban a Bizottság díjazni fogja azokat a példaként szolgáló projekteket, amelyek felmutatják a kezdeményezés fő értékeit, és inspirációval szolgálhatnak a lakóhelyeinkről szóló eszmecseréhez és lakókörnyezetünk átformálásához.

A kezdeményezés következő szakaszában – a „teljesítési” szakaszban – öt kísérleti projekt kerül kialakításra új, fenntartható és inkluzív, és egyúttal stílusos megoldások közös tervezése érdekében. A harmadik, „terjesztési” szakasz célja az új európai Bauhaust meghatározó ötletek és koncepciók népszerűsítése új projektek, hálózatépítés és tudásmegosztás révén Európában és Európán kívül.