Koronavírus-oltóanyagok: Az Uniónak közösen és egymás iránti szolidaritással kell válaszolnia

Európa

A képviselők nagy része támogatta az Unió közös erőfeszítését a járvány kezelésére, és teljes átláthatóságot kért a koronavírus-oltóanyagok szerződéseivel és elosztásával kapcsolatban.

A keddi plenáris vitában a képviselők Ana Paula Zacarias portugál európai ügyi államtitkár és Sztella Kiriakidész egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos társaságában vitatták meg a járványkezelés kérdéseit.

A képviselők túlnyomó többsége a közös uniós megközelítés mellett foglalt állást, hiszen így biztosítható a gyógyszerek gyors fejlesztése és a biztonságos oltóanyag-hozzáférés minden európai számára. A képviselők ugyanakkor bírálták az „egészségügyi nacionalizmust”, többek között a gyógyszergyártókkal állítólagosan párhuzamosan aláírt tagállami szerződéseket vagy a magasabb árat ígérve egymás kicselezésére irányuló kísérleteket. Az európai sikerek fenntartása érdekében az Uniónak közösen és egymás iránti szolidaritással kell válaszolnia úgy, hogy minden európai kormányzati szint együttműködjön egymással.

A képviselők az Unió és a gyógyszergyártók közötti, közpénzt érintő szerződések teljes átláthatóságát kérték. Nem elégségesek a Bizottság legutóbbi erőfeszítései, amelyek eredményeként a képviselők nem teljes egészében tekinthettek bele az egyik szerződésbe. A képviselők szerint csak a teljes átláthatóság segíthet az álhírek legyőzésében és viheti sikerre az európai védőoltás-kampányokat.A képviselők a világjárvány globális vetületeiről is beszéltek. Az Unió felelőssége, hogy erős tárgyalási pozícióját a legsérülékenyebb szomszédai és partnerei megsegítésére is kihasználja. A járvány csak akkor győzhető le, ha mindenki ugyanúgy hozzájuthat az oltáshoz, nem csak a gazdag országok, tették hozzá a képviselők.

A vita egyéb kérdésekkel is foglalkozott, például az összevethető országos adatok hiányáról és az oltások kölcsönös elismerése iránti igényről, késlekedés helyett az oltások felgyorsításáról, és arról, hogy mennyire nem segít az Unió vagy a gyógyszeripar hibáztatása a kudarcokért.

A teljes vita felvételről itt tekinthető meg. Az egyes felszólalók beszédei a nevükre kattintva érhetők el.

A vita magyar felszólalója

További lépések

A Bizottság ma délután újabb információt közöl az Unió koronavírus-stratégiájával kapcsolatban. Az Unió vezetői pedig január 21-én az Európai Tanács ülésén vitatják meg a helyzetet.

Háttér

A Parlament 2020. szeptember 22-én „Hogyan biztosítható a koronavírus-oltóanyagokhoz való hozzáférés az uniós polgárok számára: a klinikai vizsgálatok, a gyártás és a forgalmazás nehézségei” címmel nyilvános meghallgatást tartott. A Parlament a 2020 decemberi plenáris ülésen a biztonságos oltóanyagok gyors engedélyeztetése mellett foglalt állást, 2021. január 12-én pedig képviselők a koronavírus-oltóanyagokkal kapcsolatos legfrissebb fejleményekről kérdezték a Bizottságot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük