Új uniós kiberbiztonsági stratégia

Európa

Az Európai Bizottság és Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a mai napon új uniós kiberbiztonsági stratégiát terjesztett elő. A stratégia erősíteni fogja Európa kiberfenyegetésekkel szembeni ellenállóképességét, és segít biztosítani, hogy a polgárok és vállalkozások teljes mértékben élvezhessék a biztonságos és megbízható szolgáltatások és digitális eszközök előnyeit – legyen szó akár a csatlakoztatott eszközökről, a villamosenergia-hálózatról, a bankokról, a repülőgépekről, a közigazgatási szervekről vagy a kórházakról. A Bizottság célja továbbá az EU kiberbiztonsággal kapcsolatos ipari és technológiai kapacitásainak megerősítése, többek között uniós és tagállami források által közösen támogatott projektek révén.
Az új kiberbiztonsági stratégia célja, hogy megőrizze a globális és nyílt internetet, biztosítékot nyújtva ugyanakkor arra, hogy a biztonság mellett az európai értékek és az alapvető jogok is védelmet élvezzenek. A stratégia azt is lehetővé teszi az EU számára, hogy fokozza vezető szerepét a releváns nemzetközi normák és szabványok terén, valamint világszerte erősítse az együttműködést partnereivel egy globális, nyitott, stabil és biztonságos kibertér előmozdítása érdekében, amely a jogállamiságon, az emberi jogokon, az alapvető szabadságokon és a demokratikus értékeken alapul.

A Bizottság a stratégia mellett két irányelvjavaslatot terjeszt elő a kritikus létesítmények és hálózatok kiber- és fizikai ellenállóképességének javítására. Ezek az irányelvek ágazatok széles körét fedik le. Céljuk, hogy koherens és egymást kiegészítő módon kezeljék a jelenlegi és jövőbeli online és offline kockázatokat, a kibertámadásoktól kezdve, a bűnözésen át a természeti katasztrófákig. A Bizottság azt is javasolja, hogy az egész EU-ban indítsák el a biztonsági műveleti központok mesterséges intelligencián alapuló hálózatát, amely egy olyan valódi „kiberbiztonsági pajzsot” jelent majd az EU számára, amely képes a kibertámadások jeleit időben észlelni és lehetővé tenni a proaktív fellépést még a károk bekövetkezése előtt.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.