Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: a szankciókról szóló amerikai döntés Törökország szuverén jogai elleni támadás

Európa

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán azt mondta, hogy Törökország “szuverén jogai elleni támadás” az Egyesült Államoknak a török védelmi ipart érintő szankciókról szóló hétfői döntése.

A török államfő a kijelentést a főváros, Ankara és Nigde városa között elkészült autópálya átadóján tette, amelyhez online formában csatlakozott. Erdogan először szólalt meg nyilvánosan az amerikai büntetőintézkedések ügyében.
A szankciók között szerepelt, hogy tilos amerikai exportengedélyek kiadása Törökországban a fegyverzetek beszerzését intéző, Hadiipari Elnökség (SSB) nevű hivatal részére, továbbá befagyasztották Ismail Demir, a török hivatal vezetőjének bankszámláit, illetve vízumkorlátozásokkal is sújtották.

A török elnök szerdai beszédében úgy vélte: Washington igazi célja az, miként azt a jelentéseikben nyíltan megfogalmazzák, hogy a török védelmi ipar “útjába álljon”, és ismét teljesen függő helyzetbe hozza Törökországot.
Erdogan emlékeztetett: Ankara a kezdetektől fogva azt javasolta, hogy ha az Egyesült Államoknak aggodalmai vannak az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer török vásárlását illetően, hozzanak létre műszaki munkacsoportot, a párbeszéd, a diplomácia útjain keresztül oldva meg a kérdést.

Törökország 2019-ben szerezte be az Sz-400-as ütegeket. Az ügyletet Washington élesen bírálta, és válaszul kizárta a kis-ázsiai országot az F-35-ös harci repülőgép fejlesztési programjából, felfüggesztette a vadászbombázók eladását is Ankarának, és a jövőre vonatkozóan szankciókat helyezett kilátásba.

Az amerikai kormányzat amiatt aggódott, hogy a repülővel kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek.

Csak kifogás az, hogy az Sz-400-as rendszer fenyegetést jelent az F-35-ösökre – szögezte le szerdán a török vezető, majd aláhúzta: Törökország gyártja a harci repülő közel 1000 alkatrészét.

A politikus rámutatott: az Egyesült Államok Törökországon kívül, amely ráadásul NATO-tagállam, még egyetlen országgal szemben sem alkalmazta az ellenségeivel, köztük Oroszországgal, szembeni szankciókról rendelkező, úgynevezett CAATSA-törvényt. “Miféle szövetség ez?” – tette fel a kérdést felháborodottan Erdogan, hozzáfűzve, hogy ha nem lett volna az Sz-400-as ügy, Washington talált volna más indokot.

A török elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy Ankara azért vett orosz légvédelmi rendszert, mert az Egyesült Államok a saját légvédelmi rendszereinek eladását nagyon hosszú ideje nem engedélyezi Törökországnak.
A török államfő végül jelezte: minden szempontból függetlenné teszik a védelmi ipart, új lendületet adnak az SSB projektjeinek, és növelik a védelmi ipari cégek támogatását.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szankciókkal párhuzamosan hétfőn felszólította Ankarát, hogy minél előbb oldja meg az Sz-400-as rendszerekkel kapcsolatos problémát az Egyesült Államokkal együttműködve.

A török külügyminisztérium elítélte, valamint jogtalannak nevezte az amerikai büntetőintézkedéséket. A tárca egyúttal közölte: Törökország megteszi a szükséges válaszlépéseket, a megfelelő módon és időzítéssel viszonozni fogja a szankciókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.