Az ellenzéki szociáldemokraták győzelmét jelzi az exit poll Romániában

Európa

A tavaly óta ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párt (PSD) meglepetésszerű győzelmét vetíti előre a parlamenti választásokon a vasárnap esti urnazáráskor közzétett exit poll, amely szerint a PSD másfél százalékponttal megelőzi a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL).

A szavazókörökből távozók nyilatkozatai alapján készült becslés a PSD-nek 30,5, míg a PNL-nek 29 százalékos eredményt jósol.

A rendszerkritikus USR-PLUS szövetség a voksok 16 százalékára számíthat.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a voksok mintegy 5,7 százalékát szerezte meg.
Az exit poll szerint hét párt, köztük egy új nacionalista alakulat, az 5,2 százalékra taksált Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) lépheti át a parlamenti küszöböt.

Az AUR egyik társelnöke az a George Simion, a Románia és Moldovai Köztársaság egyesülését sürgető, Moldovából kitiltott aktivista, aki tavaly azzal kürtölte tele a román sajtót, hogy “szélsőséges magyarok” megverték őt az úzvölgyi katonatemetőben. A sokak szerint a Nagy Románia Pártnál is szélsőségesebb alakulat Maros megyei képviselőházi jelöltlistáját a székelyzászló és más magyar jelképek ellen indított pereiről elhíresült Dan Tanasa vezeti.

Az ötszázalékos parlamenti küszöbön mérte az exit poll mind a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette baloldali Pro Romania pártot, mind a Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártját (PMP), amely a PNL és RMDSZ mellett az Európai Néppárt romániai tagpártja.

Három olyan párt is van tehát – a PMP, a Pro Romania és az AUR – amely az exit poll alapján nem veheti biztosra, hogy bejutott a parlamentbe: erre csak az összes szavazat megszámlálása után kapnak egyértelmű választ.
Hasonlóképpen bizonytalan egyelőre, hogy a PSD-nek lesz-e továbbra is a legnagyobb parlamenti frakciója, az előnye ugyanis nem nagyobb a mérés hibahatáránál.

A 21 órakor közzétett adatok a 19 óráig mért belföldi adatokat tükrözik. Romániában csaknem 5,8 millióan szavaztak, ami a belföldi névjegyzékben szereplők kevesebb mint 32 százalékát teszi ki. Külföldön, ahol kétnapos a szavazás, román idő szerint 21 óráig 260 ezren voksoltak, ezeket a szavazatokat azonban az exit poll nem vette figyelembe.