Bécsi terror: halottak, rengeteg sebesült – több támadó még szökésben

Európa

Terrortámadás történt hétfő este Bécsben, több helyszínen is. A hirado.hu beszámolója szerint több elkövető automata fegyverekkel adott le lövéseket a bécsi rendőrség Twitter-üzenetei szerint.

Eddig hat különböző bűnügyi helyszínen folyik a nyomozás.  Három halottról szólnak a híradások.

Tizenöt sérültet szállítottak eddig a bécsi kórházakba, köztük hét súlyos sérültet – jelentette az ORF rendkívüli híradója. A híradások szerint egy támadót lelőttek.

A közösségi oldalakra több felvétel is felkerült a támadásról, ezen látható, hogyan indult a lövöldözés:

Az egyik támadó felülnézetből:

Egy merénylő pedig felrobbantotta magát hétfő este Bécs központjában – írja a Kronen Zeitung. A lap szerint osztrák főváros egyik zsinagógáját érte támadás a Seitenstettengassén. Az elkövetők többen lehettek, egyikük meghalt – erősítette meg a belügyminisztérium –, egy másik viszont még menekül. A bécsi rendőrség Twitteren felszólította az embereket, hogy kerüljék a köztereket, illetve tömegközlekedési eszközöket.

Egy Twitter-videón feltehetően az egyik terrorista lelő egy rendőrt:

A kancellár szerint rendkívül feszült a helyzet a fővárosban, a terroristáknak automata fegyvereik vannak, mindenkit nyomatékosan megkér, hogy maradjon otthon!

„Rendkívül feszült a helyzet a fővárosban. Egy támadót már ártalmatlanná tettek a rendőreink, de a többi elkövető is automata fegyverekkel rendelkezik, vagyis rendkívül veszélyesek. A különleges egységeket, így a Cobra egységet is bevetettük. Mindenkit nyomatékosan megkérek, hogy maradjon otthon!”

– fogalmazott az ORF rendkívüli híradójában Sebastian Kurz.

Kurz megerősítette, hogy jelenleg 15 sérültet, köztük hét súlyos sérültet ápolnak a bécsi kórházakban.