Szófiában két hétre bezárnak az éjszakai szórakozóhelyek, riasztó a helyzet a főpolgármester szerint

Európa
Koronavírus

Szófiában két hétre bezárnak vasárnaptól az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók a koronavírus-járvány miatt – közölte Jordanka Fandakova főpolgármester.

A BTV televíziónak nyilatkozva szorgalmazta, hogy az egyetemek térjenek át online oktatásra, a sok embert foglalkoztató vállalatok pedig lehetőség szerint ugyancsak engedélyezzék az otthoni munkavégzést a munkavállalóknak.

A főpolgármester szerint a kétmilliós bolgár fővárosban egyre riasztóbb a járványhelyzet, a fertőzöttek és orvosi ellátásra szorulók számának növekedése túlfeszíti a kórházak teherbíró képességét.

Bulgáriában, akárcsak sok más európai uniós országban, három hete hirtelen növekedésnek indult a fertőzöttek száma. A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap leforgása alatt 1589 új fertőzéses esetet regisztráltak, és ezzel a hétmilliós országban a fertőzöttek száma 36 591-re nőtt. Szófiában egy nap alatt 584 új fertőzöttet azonosítottak.
Néhány kisebb városban, ahol sok a fertőzött – így például Pernikben, Szlivenben és Sumenben – ugyancsak bezárnak két hétre a szórakozóhelyek.

A többi balkáni országhoz hasonlóan Bulgáriában is nagyon leterheli a koronavírus-járvány az egészségügyi rendszert. Hogy kezelni tudják a koronavírussal fertőzött betegeket, betiltották a nem sürgősségi műtétek elvégzését olyan régiókban, ahol egyik napról a másikra 120-nál jobban nő a fertőzöttek száma.

Szombaton 1886 embert ápoltak kórházban a vírus okozta Covid-19 betegséggel, 117-et közülük intenzív osztályon. A koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma megközelíti az 1100-at.
Bojko Boriszov miniszterelnök három másik kormánytaggal együtt pénteken vonult önkéntes karanténba. Mindhárman találkoztak egy miniszterhelyettessel, akinek pozitív lett a vírustesztje.