Spanyolországban közelít az egymillióhoz a regisztrált fertőzöttek száma

Európa
Koronavírus

Spanyolországban közelít az egymillióhoz a regisztrált fertőzöttek száma; az egészségügyi minisztérium hétfői jelentése szerint a koronavírus megjelenése óta eddig több mint 974 ezer esetet szűrtek ki.

A szaktárca adatai szerint péntek óta mintegy 38 ezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 3800 új esetet diagnosztizáltak.

A fertőzés következtében eddig 33 992 ember vesztette életét, 217-en péntek óta, 459-en az utóbbi egy hétben hunytak el.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatón részletezte: a koronavírus-fertőzés százezer emberből 312-őt érint az országban.

A fertőzöttek legnagyobb arányú növekedését a 15-19 éves korosztályban tapasztalják, amelyet a 20-29 év közöttiek követnek.

Ismertetése szerint a fertőzöttek közül kórházi ellátásra jelenleg mintegy 13 ezren szorulnak, több mint 1800 pácienst kezelnek intenzív osztályon. A fekvőbeteg-ellátás 10 százalékát teszik ki a Covid-19-betegek, az intenzív ellátásban ez az arány 21 százalékos.

Az ország 17 tartományából hétben már stabilizálódott vagy csökkenő tendenciát mutat a fertőzöttség, míg a többi területen továbbra is növekszik.

A lakosság számához viszonyítva a legsúlyosabb a helyzet az észak- spanyolországi Navarrában, ahol százezer lakosból 945 fertőzött.

A helyi autonóm kormány bejelentette: csütörtöktől korlátozza a szabad ki- és belépést a régió teljes területére, bezárja a vendéglátóegységeket és egyebek mellett felére csökkenti a tömegközlekedés forgalmát.

A magas esetszámok miatt az elmúlt hetekben Spanyolország több mint negyven városában korlátozták a szabad ki- és belépést, a madridi tartomány kilenc városában szombatig szükségállapot van érvényben.