Csökkent Németország lakossága

Európa

A bevándorlás visszaesése miatt csökkent Németország lakossága az első fél évben a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint.

A Németországban élők száma egy év alatt 40 ezerrel – 0,05 százalékkal – csökkent, így 83,1 millió volt június végén.
Németország lakossága legutóbb egy évtizede, 2010 második fél évében csökkent. Azóta szakadatlanul nőtt a Németországban élők száma, a legnagyobb mértékben – 0,9 százalékot jelentő 717 ezer fővel – 2015 második hat hónapjában.

Az idei csökkenés annak tulajdonítható, hogy a koronavírus-világjárvány miatt visszaesett a bevándorlás. A vizsgált hat hónap vándorlási mérlege – az országba beköltözők és az elköltözők számának különbsége – 74 ezer fős többletet mutat, ami bő 50 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi 167 ezertől.

Az élveszületések száma – 105 ezer – ismét az elhalálozások száma – 112 ezer – alatt maradt, a bevándorlás viszont nem tudta ellensúlyozni ezt a hatást, így végül csökkent a lakosság.

A bevándorlás mérséklődése a Németországban élő külföldiek arányának növekedését is fékezte. Az idén június végén 12,6 százalék volt ez az arány, ami 0,1 százalékpontos növekedést jelent. Egy évvel korábban kétszer nagyobb mértékben, 0,2 százalékponttal emelkedett a külföldiek aránya.

A Németországban élők száma a járvány első hullámával párhuzamosan alakult. Így az év első két hónapjában, a koronavírus-járvány elmélyülése előtt még a korábban kibontakozott trendek hatása volt tapasztalható, a március-májusi időszakban pedig jelentős mértékű, 59 ezres csökkenés, amelyet júniusban ismét növekedés követett – áll a Destatis jelentésében.