Az SZNT arra kéri Székelyföld választott önkormányzati képviselőit, hogy álljanak az őrtűzmozgalom élére

Európa

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra kéri a szeptember végén megválasztott székelyföldi önkormányzati képviselőket, hogy álljanak az október végi őrtűzgyújtási mozgalom élére.

Izsák Balázs SZNT-elnök vasárnap közölt felhívásában emlékeztetett arra, hogy október utolsó vasárnapján immár sokadszor emlékeznek meg Székelyföld történelmi autonómiájáról, és őrtüzek gyújtásával jelzik a világnak, hogy a székelység nem mond le az önrendelkezés jogáról, Székelyfölt területi autonómiájának követeléséről.

Az SZNT elnöke felhívta Székelyföld önkormányzati vezetőinek a figyelmét arra, hogy az a közhatalom, amellyel a román közigazgatási jog felruházza őket, ma még a legmagasabb szintje a területi önrendelkezésnek. Minden székelyföldi önkormányzati tisztségviselő erkölcsi kötelességének tartotta azonban, hogy a ma elismert közhatalom bővítésén munkálkodjon. Úgy vélte: a választott vezetők október 25-én azzal jelezhetik, hogy a területi önrendelkezés kérdésében kiállnak az őket megválasztó közösség mellett, hogy részt vesznek az őrtűzgyújtás szervezésében.

“Kérjük őket, álljanak az őrtűzmozgalom élére, biztosítsanak helyszínt, szervezzenek kulturális programot, hiszen a fent elmondottak alapján ez az ünnepük is” – olvasható a felhívásban.

Izsák Balázs arra is figyelmeztetett, hogy egy olyan pillanatban tartják Székelyföld autonómiájának napját, amikor a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése még nem zárult le.

“Legyen október 25-e egy mozgósító esemény a polgári kezdeményezés sikeréhez. Kapjon ezen a napon többszörös visszhangot közös jelmondatunk: Székelyföldért megmozgatjuk Európát!” – áll Izsák Balázs SZNT-elnök vasárnapi felhívásában.