Klaus Iohannis

Iohannis: a változás hullámának a parlamentet is el kell érnie

Európa

Klaus Iohannis államfő szerint a romániai önkormányzati választásokon bekövetkezett jobboldali győzelem fontos lépés az ország korszerűsítése felé, de a változás hullámának a parlamentet is el kell érnie, hogy a regnáló szociáldemokrata (PSD) többség ne okozhasson további visszafordíthatatlan károkat.

“Ahhoz, hogy Románia elinduljon a fejlődés útján, a PSD-korszakot végleg le kell zárni” – sommázta hétfői sajtónyilatkozata alkalmával a jobboldali elnök.

Iohannis történelminek nevezte volt pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező, kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) eredményét, ugyanakkor a négy éve alakult rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) teljesítményéhez is gratulált. Úgy értékelte, hogy a két politikai erő együttműködése hozhatja el Romániának a fejlődés reményét és az ehhez szükséges stabilitást.

Szerinte a polgárok vasárnap egyértelműen elutasították a PSD által “állampolitika szintjére emelt” hazugságot, stagnálást és inkompetenciát, ezért a megválasztott önkormányzati vezetőkre hatalmas felelősség hárul, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, átláthatóságra, tisztességre és szakértelemre alapozva újjáépítsék és a polgárok szolgálatába állítsák a közigazgatást.

Iohannis szerint a változás hulláma az általa meghirdetett korrupcióellenes népszavazással kezdődött, majd – a PSD-kormány megbuktatása és az elnökválasztáson elért győzelme után – a demokrácia most az önkormányzati választásokon is megmutatta életképességét.

Az elnök szerint a választásokat a nehéz járványhelyzet ellenére is példásan szervezték meg, és a választójogukkal élő polgároknak is köszönetet mondott, amiért nagy számban, a közösség jövője iránt tanúsított felelősséggel járultak az urnákhoz. Arra buzdította polgártársait, hogy a december 6-i parlamenti választásokon bízzák egy új, “hiteles” többségre az ország vezetését.

A vasárnapi önkormányzati választásokon a PNL és USR által támogatott független jelölt, Nicusor Dan győzött Bukarestben Gabriela Firea szociáldemokrata főpolgármesterrel szemben. A PNL elhódította a PSD-től Konstanca polgármesteri, valamint nyolc megyei tanács elnöki tisztségét.

Az USR Temesváron, Gyulafehérváron, Brassóban és Bákóban nyerte el a polgármesteri tisztséget.
A PNL és az USR az önkormányzati testületekben is erősítette képviseletét, előretörésük – és a PSD visszaszorulásának – aránya azonban egyelőre nem ismeretes, a központi választási bizottság még nem közölte a választás eredményét.