Soha nem látott méretű tömeg tüntetett a belarusz diktátor ellen

Európa

Az elcsalt választás után tizennégy nappal soha nem látott méretű tömeg vonult Lukasenka ellen Minszk utcáira vasárnap. A tüntetés méretét 150 ezer fősre teszik, de más nagyobb városokban is az utcára vonultak az emberek. Ennyien a függetlenség 1990-es kikövetelésénél sem voltak az utcán. Egyes beszámolók szerint vasárnap

csak a fővárosban 250 ezren mentek az utcára.

Szvetlana Tyikhanovszkaja ellenzéki vezető felszólítására szerveztek vasárnapra óriástüntetéseket Belarusz-szerte – jelentette a Mérce a Radio Szvoboda közvetítésére hivatkozva.

Az Azonnali azt írta, az MTZ állami traktorgyár dolgozói – ahol Lukasenkát mőlt hétfőn kifütyülték a gyárban tartott beszéde alatt – is csatlakoztak a tüntetőkhöz:

a gyár szinte összes alkalmazottja a sztrájkoló szalihorszki bányászokkal együtt elindult a belvárosba.

A vasárnapi tüntetés legfurcsább pillanat az volt, hogy egy helikopter szállt el a tömeg felett, amiről később kiderült, hogy az elnök utazott benne, kezében egy gépfegyverrel.

A hivatalos fehérorosz elnöki csatorna később videót is adott ki a leszállásról.

A felvétel egyértelmű üzenet a Lukasenka lemondását követelő tüntetőknek: a hadsereg és az elnök kész fegyverrel, vérontással is megvédeni hatalmát a civil tiltakozóktól. A Függetlenségi Palota tetején eközben mesterlövészek jelentek meg a Radio Szvaboda tudósítása szerint.

Később a fehérorosz elnök – gépkarabéllyal a kezében sétálva – meglátogatta a kordont álló OMAN rohamrendőröket, akiknek megköszönte a szolgálatukat. Ők válaszul megtapsolták őt, és azt skandálták, hogy

kiállunk melletted Aljekszander Rihoravics!

A belarusz védelmi minisztérium vasárnap nyilatkozatot tett közzé, melyben megfenyegette nyíltan az ellenzéki tüntetőket, hogy be fogja vetni a hadsereget ellenük, ha a második világháborús emlékhelyek közelében használják a fehér-vörös-fehér hagyományos lobogót (amely színeket az utóbbi időkben gyakran látni ellenzéki tüntetéseken).

Nem nézhetjük tétlenül, ahogy ma akciókat hajtanak végre ezen megszentelt helyszíneken olyan zászlók alatt, melyeket a fasiszták használtak belaruszok, oroszok és zsidók ellen elkövetett mészárlások során. Ezért mától kezdve ezeket a helyeket a saját védelmünk alá helyezzük

– közölte a minisztérium csupa nagybetűvel Telegram-csatornáján.

Lukasenka napok óta arról beszél, hogy külföldről szervezkednek ellene, illetve hogy a NATO meg akarja szállni Belaruszt. Ezzel szemben a valóságban a NATO határozottan cáfolta, hogy ilyesmire készülne, valójában Lukasenka irányította a belorusz hadsereget az ország nyugati határára.

A tüntetéshullám Belaruszban hónapok óta tart, de az augusztus 10-i elnökválasztást követően vettek új fordulatot az események, miután a belarusz ellenzék és nemzetközi elemzők szerint is Lukasenka súlyosan elcsalta az eredményt. Egymás után álltak le a belarusz gyárak, miután a dolgozóik sztrájkba kezdtek.