Lengyelországba érkezett Cihanouszkaja munkatársa, Veranika Capkala

Európa

Lengyelországba érkezett a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja egyik munkatársa, Veranika Capkala, valamint az elnökválasztásból kizárt férje, Valerij Capkala – jelentette szerdán a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

Az ukrán fővárosból, Kijevből két gyerekével érkező házaspárt kedd este a varsói repülőtéren Michal Szczerba lengyel ellenzéki képviselő fogadta a Polsat News szerint. Szczerba korábbi közlések szerint a fehérorosz ellenzék meghívására Fehéroroszországban tartózkodott az augusztus 9-ei elnökválasztás idején.

Keddi Twitter-bejegyzésében Szczerba megköszönte a lengyel külügyminiszter, Pawel Jablonski és a LOT lengyel állami légitársaság együttműködését a Capkala család fogadásában.

Mateusz Morawiecki kormányfő ígértének megfelelően, Lengyelország “kész befogadni az üldözésnek kitett személyeket” – reagált Szczerba bejegyzésére Jablonski, utalva a lengyel miniszterelnök által minap bejelentett, a fehéroroszországi üldözöttek támogatásáról szóló tervre.

Szczerba tudatta: Veranika Capkala csütörtökön Varsóban az ellenzéki többségű szenátus elnökével, Tomasz Grodzkival találkozik, és Capkala találkozni akar a Litvániába menekült Cihanouszkajával is.

Szerda délután a lengyel külügyminisztérium közölte: a Capkala házaspárt fogadta a tárcát irányító Jacek Czaputowicz, aki a találkozó során méltatta a fehérorosz polgári társadalom elszántságát. A külügyminiszter biztosította az ellenzékieket a lengyel támogatásról, mégpedig a Mateusz Morawiecki kormányfő által minap meghirdetett, a fehérorosz üldözöttek megsegítését célzó ötpontos program keretében.

A lengyel sajtó szerint Veranika Capkala a fehérorosz elnökválasztás napján távozott hazájából Oroszországba, onnan pedig Ukrajnába ment, ahol a Minszket már korábban elhagyó férjével találkozott.

Cihanouszkaja másik munkatársát, Marija Kalesznyikavát az elnökválasztás előestjén a fehérorosz hatóságok őrizetbe vették, majd szabadon engedték.

Fehéroroszországban másfél hete folyamatosak a hatóságok által brutálisan kezelt tüntetések. A tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. Lukasenka az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért, szerdán arra utasította a belügyminisztériumot, hogy vessen véget a rendbontásnak Minszkben, és a határőrizet megszigorítását is elrendelte.