A lengyel igazságügyi miniszter hivatalosan is indítványozta az isztambuli egyezmény felmondását

Európa

Hivatalosan is indítványozta hétfőn Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, hogy Lengyelország mondja fel az Európa Tanács (ET) isztambuli egyezményét, amely a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célozza. A lengyel miniszterelnöki hivatal szerint a kormány elemezni fogja Ziobro kezdeményezését.

Ziobro szombaton jelentette be, hogy az isztambuli egyezmény kérdéskörében illetékes lengyel családügyi tárcánál kezdeményezni fogja a kihátrálást a Varsó által 2015-ben ratifikált egyezményből. Hétfőn pedig hivatalos beadványt nyújtott be ez ügyben.

Szombati nyilatkozatához hasonlóan, a miniszter kifogásolta az egyezmény “ideológiai jellegű” előírásait, aláhúzva egyúttal, hogy a lengyel jog már jelenleg is összhangban van a dokumentum azon követelményeivel, amelyek a családon belüli erőszak kezelését illetik.

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Marcin Romanowski igazságügyi miniszterhelyettes szerint az egyezmény ratifikálása elhamarkodott lépés volt, mely által Lengyelország beiktatta jogrendszerébe “egy baloldali, gender-jellegű trójai falovat”.

Az egyezményt nem ratifiálta több közép-európai ország – mutatott rá Romanowski, megnevezve többek között Csehországot, Magyarországot és Szlovákiát. Szerinte a dokumentum femondásával Lengyelország kidomborítaná szolidaritását a térségbeli országokkal.

Ziobro és Romanowski az egyik kisebb koalíciós pártot, a Szolidáris Lengyelországot képviselik a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormányban. A PiS részéről július közepén Marlena Malag szociális, munka- és családügyi miniszter egy tévéinterjúban jelezte, hogy Varsó készül az isztambuli egyezmény felmondására.

A PiS több politikusa viszont tartózkodóan nyilatkozott Ziobro kezdeményezéséről. Hétfőn a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk miniszter a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: egyelőre nem született “hivatalos, egyértelmű döntés” az egyezmény felmondásáról, a téma a kormányon belüli vita témája lesz.
Sokan problematikusnak látják, hogy az olyan teljesen jogos téma ürügyén, mint amilyen a nők jogainak védelme, az egyezménybe bizonyos ideológiai előírásokat csempésztek be. – jegyezte meg Dworczyk.

A dokumentum lengyelországi elfogadását az előző kormány idején heves társadalmi és politikai vita előzte meg, az egyezmény ratifikálása ellen lépett fel az akkor ellenzéki PiS, valamint a párt akkori elnökjelöltje, a nemrég újraválasztott államfő, Andrzej Duda is.

Duda fő riválisa az idei elnökválasztáson, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, az ellenzéki Polgári Platform alelnöke hétfőn botrányosnak nevezte az egyezmény felmondására tett kísérletet.

A szintén ellenzéki radikális nemzeti és újliberális kispártok koalíciója, a Konföderáció egyik vezetője, Krzysztof Bosak viszont a PiS egyértelmű állásfoglalását szorgalmazta hétfőn, és bírálta az egyezmény ideológiai tartalmát.
A világ 34 országa által ratifikált isztambuli egyezmény célul tűzte ki jogilag kötelező érvényű normák rögzítését a nemi indíttatású erőszakcselekmények megfékezésére.