Recep Tayyip Erdogan

“Törökország nem megbízható partnere az Európai Uniónak” – kemény kritikát kapott Erdogan

Európa

Törökország nem megbízható partnere az Európai Uniónak, meg kellene szakítani vele a csatlakozási tárgyalásokat – jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán osztrák sajtójelentések szerint.

Karl Nehammer belügyminiszter pedig egy lapinterjúban azt közölte:

vannak arra utaló jelek, hogy Törökország állhat a közelmúltban Bécsben lezajlott összetűzések mögött.

Az EU-nak határozott politikát kellene folytatnia Ankarával szemben, szilárd értékek alapján – vélekedett Schallenberg Törökország líbiai háborúja, valamint észak-iraki hadműveletei kapcsán. A külügyminiszter

“újabb provokációnak” nevezte azt a tervet, hogy az isztambuli Hagia Sophiát múzeumból mecsetté alakítják át.

Ausztria és Törökország között nemrég diplomáciai feszültség alakult ki azt követően, hogy Bécsben törökök ultranacionalista és szélsőjobboldali csoportja rátámadt kurd és baloldali tüntetőkre. Karl Nehammer emiatt egy lapinterjúban keményen bírálta Törökországot. Kijelentette: találtak arra utaló jeleket, hogy Törökország állhat a zavargások mögött.

Kifejtette: 22 személy került a rendőrség látókörébe, részben török állampolgárok, részben pedig török migrációs hátterű osztrákok; egyikük tagja a szélsőjobboldali Szürke Farkasok (Graue Wölfe) elnevezésű szervezetnek. Arról is szót ejtett, hogy a törökök professzionális eszközök segítségével szűrték ki a tüntetés kurd résztvevőit. Hozzátette: a nyomozás felgyorsítása érdekében megbíztak egy munkacsoportot, amely az állambiztonsági hivatal közreműködésével folytatja a munkát.

Leszögezte:

diplomáciai síkon is következményei lesznek, ha bebizonyosodik, hogy Törökországnak szerepe volt az eseményekben.

Ez egyben azt jelentené, hogy Ankara közvetetten beavatkozást hajtott végre egy EU-tagországban – tette hozzá.

(MTI)