Több mint egy hete nincs új fertőzés egy németországi tartományban

Európa
Koronavírus

Rekordot állított fel a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia az új típusú koronavírus (SARS-COV-2) elleni védekezésben, a tartományban több mint egy hete nem regisztráltak új fertőzést a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi kimutatása szerint.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia a 16 tartomány közül az első, amelyben nullára csökkent az utóbbi hét napon regisztrált fertőzések száma.

A második helyen Saar-vidék áll, ahol 7 ember szervezetében mutatták ki a vírust egy hét alatt. A tartományok többségében 25-nél kevesebb új esetet regisztráltak. A százas nagyságrendet öt tartományban lépi át az utóbbi hét nap alatt kimutatott fertőzések száma. A legtöbbet – 857 esetet – Észak-Rajna-Vesztfáliában jegyezték fel. Valamennyi tartományt együttvéve 2203 fertőzést mutattak ki hét nap alatt.

Az ország északkeleti részén fekvő Mecklenburg-Elő-Pomeránia eddig is a járványt legkevésbé megszenvedő térség volt, a járvány kezdete óta csupán 804 igazolt fertőzést jegyeztek fel, míg Észak-Rajna-Vesztfáliában csaknem 45 ezret.

Németországban a koronavírus-járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll, amelyeket eddig rendre sikerült megfékezni, az úgynevezett reprodukciós ráta (R) pedig 1 alatt van. A négynapos és a hétnapos mozgóátlag egyaránt 0,93, vagyis minden 100 új fertőzött átlagosan 93 embernek adja át a vírust, amely így lassan visszaszorul.

Az RKI adatai szerint a közigazgatás 401 alapegysége – járások, városok – közül 120-ban egyetlen fertőzést sem regisztráltak az utóbbi héten. Az ország legnagyobb részén, 243 járásban és városban 5 alatt van az egy hét alatt regisztrált új fertőzések 100 ezer lakosra vetített száma.

Szombatról vasárnapra 248 új esetről érkezett jelentés az RKI-hez. Így a járvány kezdete óta 198 804 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban. A gyógyultnak minősülők becsült száma 400-zal 184 400-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 9063 regisztrált fertőzött halt meg, ez hárommal több az egy nappal korábbinál.

Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 5300 körül van a 83,2 milliós országban.