A cseh uniós biztos bírálta a lengyel elnök kampánybeszédeinek a szexuális kisebbségekre vonatkozó kitételeit

Európa

A lengyel alkotmány, akárcsak az uniós jog, garantálja az egyenlő bánásmódot származásra, vallásra és nemi irányultságra való tekintet nélkül, éppen ezért szomorú, hogy magas rangú politikusok kisebbségeket támadnak, hogy politikai tőkére tegyenek szert – jelentette ki Vera Jourova demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos hétfőn, az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén.

Az uniós biztos Andrzej Duda lengyel elnök egyik újraválasztási kampánybeszédében elhangzott szavaira reagált, miszerint az LMBT (leszbikus, homo- és biszexuális, transznemű) szexuális kisebbséghez tartozó csoportok törekvései a letűnt kommunizmuséihoz hasonlatosak.

“A kommunizmus idején a gyermekekre rákényszerítették az iskolákban a kommunista ideológiát. Ez bolsevizmus volt. Ma is (…) egy új ideológiát próbálnak gyermekeinkre rákényszeríteni, ez amolyan neobolsevizmus” – jelentette ki.

A június 28-i választáson újrainduló lengyel elnök programjának fontos része a hagyományos család védelme, ennek érdekében múlt szerdán egy úgynevezett Családvédelmi Chartát is aláírt, melyben többek között az eddigi családtámogatások megőrzését, valamint a gyermekek LMBT-ideológiával szembeni védelmét ígérte.

Jourova elmondta, hogy a lengyel elnök szavai “zavarba hozták”, mivel a kommunista Csehszlovákiában nőtt fel, és emlékei szerint a kommunista ideológia üldözött és elnyomott mindenkit, aki különbözött tőle. Hozzátette: a mai politikusoknak felelősséget kell vállalniuk kijelentéseikért, mivel azoknak valós következményeik lehetnek.

Vasárnapi Twitter-bejegyzésében Duda a kampánybeszédeiben elhangzott, vitatott kijelentéseiről beszámoló külföldi sajtóhoz, egyebek között a Reuters és az AP hírügynökséghez fordulva azt írta, hogy szavait összefüggésükből kiragadva idézték. Aláhúzta: ő is a sokszínűség és az egyenlőség híve, ugyanakkor “a tolerancia ürügyén nem szabad semmilyen kisebbség meggyőződését a többségre rákényszeríteni”. Rámutatott: az LMBT-mozgalommal és annak ideológiájával a homoszexuálisok egy része sem azonosul.