Törökországban továbbra is stagnál az új fertőzöttek napi száma

Európa
Koronavírus

Törökországban pénteken 1141-gyel 162 120-ra nőtt a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma. Az új eseteké pedig továbbra is stagnál, immár 12 napja 948 és 1186 között ingadozik – derült ki Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter összesítéséből, amelyet a Twitter internetes közösségi oldalon tett közzé.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma az április 11-ei 5138-as érték óta jelentősen csökkent, május 18. óta mégis inkább a stagnálás jeleit mutatja.

A friss adatok szerint az utóbbi 24 órában 28-an vesztették életüket az új koronavírus szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 4489-re emelkedett. A halálozások napi száma ugyancsak közel két hete nagyságrendileg azonos szinten mozog, május 16. óta 23 és 44 között váltakozik. A csúcspont április 19-én volt, amikor 127 ember halt meg.
A kis-ázsiai országban az intenzív osztályon fekvő, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma pénteken tovább ereszkedett, az előbbi 683-ról 662-re, az utóbbi 339-ről 324-re. A gyógyultnak minősítettek száma 1594-gyel 125 963-ra nőtt, és ezzel a gyógyultak teszik ki az összes eset csaknem 78 százalékát.

A 83 milliós Törökországban eddig több mint 1,96 millió vírustesztet végeztek el.
Törökország május 4-től kezdve lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a “kontrollált társadalmi élet” nevet viseli. A lazítások keretében már megnyitottak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, illetve a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok, továbbá megnyílt a személyforgalom előtt korábban lezárt 31 tartományból 16, beleértve a turisták körében népszerű Antalya, Mugla és Aydin is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön bejelentette, hogy június 1-től a lezárva tartott utolsó 15 tartomány – köztük Isztambul, Ankara és Izmir is – megnyílik a belföldi személyforgalom előtt. A szóban forgó 15 tartományra vonatkozó hétvégi kijárási tilalmat ugyanakkor fenntartják.

Erdogan egyúttal közölte: az újabb rendelkezések értelmében a 65 évnél idősebbek továbbra is csak a hét egy adott napján mozdulhatnak ki néhány órára otthonukból, miközben a 20 éven aluliakat is érintő állandó jellegű kijárási tilalom korhatárát 18 évre csökkentik. Hozzátette: a fiatalabb korcsoport hetente immár nem egy, hanem majd két alkalommal is sétát tehet lakhelye közelében. Szintén jelezte, hogy június 1-től bizonyos feltételekkel újranyithatnak az éttermek, a kávézók, a múzeumok, a könyvtárak, az óvodák, a sportlétesítmények, a strandok, az ifjúsági központok és táborok, az útmenti pihenőhelyek és a nemzeti parkok, valamint szabadtéri koncerteket is lehet tartani.
74 nap szünet után május 29-től egyes mecsetekben újból végezhetők a pénteki imádkozások, bár kizárólag maszkban, a biztonságosnak tekintett távolságot betartva, és a napi ötből egyelőre még csak két alkalommal.