Spanyolországban ismét háromszáz alá csökkent a halálozás

Európa

Spanyolországban 268 ember veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az elmúlt 24 órában. A halálozás négy nap után csökkent ismét háromszáz alá – tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön, amely a járványügyi óvintézkedések újabb enyhítésének részleteit is nyilvánosságra hozta.

A SARS-CoV-2 elnevezésű vírus 24 543 ember életét követelte eddig, a fertőzést 112 050-en győzték le, utóbbiak közül 3103 pácienst az elmúlt egy nap során nyilvánítottak egészségesnek.

A regisztrált fertőzöttek száma 213 435, a napi új azonosított eseteké pedig 1309 a szaktárca jelentése szerint, amely napok óta a legmegbízhatóbbnak tartott, úgynevezett PCR-tesztek eredményeit veszi alapul, és nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal igazoltak.

A legtöbb napi fertőzést a madridi autonóm közösségben szűrték ki, 406-ot, ezekkel 61 171-re emelkedett a regisztrált esetek száma a térségben.

Az Ibériai-félszigeten található spanyol tartományok közül a legkevesebb új eset, 1486 a dél-spanyolországi Murciában van, ahonnan 6 fertőzöttet jelentettek egy nap alatt. Az elmúlt 14 napban itt volt a legalacsonyabb, 4,22 százalék a fertőzöttek aránya 100 ezer lakosra vetítve.

A két észak-afrikai spanyol exklávéban, Ceutában és Melillában napok óta nem regisztráltak új koronavírusos esetet.
Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter a járvány kezdete óta rendszeres heti parlamenti bizottsági meghallgatásán bejelentette: Spanyolország készen áll arra, hogy havonta 10 millió egészségügyi védőfelszerelést állítson elő.

A kormány külföldi beszerzések révén összesen 115 milliót osztott ki ezekből az autonóm közösségeknek március 10-e óta, ebből 60 millió volt szájmaszk és 27 millió gumikesztyű. Gyorstesztekből 2,8 milliót küldtek szét – részletezte a miniszter.
Mint mondta, az országban 21, az új koronavírussal kapcsolatos kutatás indult már el 6,3 millió eurós (2,2 milliárd forintos) támogatással, közülük kettő védőoltás előállítására vonatkozik.

“A bevezetett szükségállapot működött” – jelentette ki a tárcavezető kora este tartott sajtótájékoztatóján kiemelve, hogy a járvány elején naponta 35 százalékkal növekedett a fertőzöttek száma, míg mára ez 0,6 százalék.
Salvador Illa bejelentette: szombattól mindenki számára engedélyezik a szabadtéri sétát és sporttevékenységet, miután hat és fél hete csak a munkába járás, bevásárlás, kutyasétáltatás miatt lehet az utcán tartózkodni. A gyerekeknek négy napja tették lehetővé, hogy elhagyják otthonukat egy-egy órára naponta.

Az egészségügyi minisztérium korosztályonkénti idősávokat határozott meg, eszerint reggel 6 és 10 óra, valamint este 20 és 23 között a 14 és 70 év közötti korcsoport, 10 és 12, illetve 19 és 20 óra között a 70 év felettiek, továbbá a segítségre szoruló felnőttek tartózkodhatnak a szabadban. A gyerekek a 12-től 19 óráig tartó időszakot kapták meg.
A szabadtéri sportolás feltétele, hogy egyénileg végezhető legyen és a városon belül kell maradni, míg a séták esetében egy kilométerre lehet eltávolodni a lakhelytől.

Az ötezernél kisebb népességű településeken nem vezetnek be idősávokat, ez az ország 46,9 millió lakosa közül 12 százalékot érint – tette hozzá Salvador Illa.

Több városban a hétvégére sétálóutcává alakítanak közutakat, hogy az emberek könnyebben tudják tartani az előírt másfél-két méteres távolságot és ne csoportosuljanak. Zaragozában több mint egy tucat utcát érint az intézkedés, Barcelonában pedig több mint 40-et.

A katalán fővárosban megnyitják a közparkok mintegy felét, összesen 70-et. Madridban viszont a városvezetés óvatosságból zárva tartja a parkokat még legalább a jövő hétvégéig.

A spanyol kormány kedden fogadta el az óvintézkedések csökkentésére vonatkozó menetrendjét, amely szerint négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban oldják fel a korlátozásokat, várhatóan június végéig.
A március 15-e óta érvényben lévő, lakhelyelhagyási megkötésekkel járó szükségállapot újabb meghosszabbítása is várható, ezúttal május 24-ig.