Az EU adományozásra hívja fel a világ országait és szervezeteit

Európa

Az Európai Unió a globális partnereivel összefogva 2020. május 4-én útjára indítja a koronavírussal kapcsolatos globális válaszintézkedésekre irányuló adománygyűjtést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a globális egészségügyi szervezetek közös felhívást tettek közzé a koronavírus elleni küzdelmet célzó biztonságos, minőségi, hatékony és megfizethető diagnosztikai eljárásokhoz, terápiákhoz és oltóanyagokhoz való méltányos, globális hozzáférés megvalósítása érdekében.

E törekvés szellemében az Európai Unió és partnerei globális adománygyűjtő maratont szerveznek. A szervezők felkérik a világ országait és szervezeteit, hogy felajánlásaikkal segítsék a 7,5 milliárd eurós kezdeti finanszírozási cél elérését.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Olyan összefogást kell kialakítanunk, amely egyesíti az egész világot – annak vezetőit és népeit – a koronavírussal szemben. Éppen 10 nap múlva globális adománygyűjtést indítunk. Ez valódi maraton lesz! Hiszen a koronavírus legyőzéséhez számos fronton globális válaszintézkedésekre és kitartó erőfeszítésekre van szükség. Oltóanyagot kell kifejlesztenünk, meg kell kezdenünk annak gyártását, majd azt el kell juttatnunk a világ minden szegletébe, és megfizethető áron elérhetővé kell tennünk.”

A kutatók és az innovátorok világszerte nagy erőkkel dolgoznak az életmentést és az egészségvédelmet szolgáló megoldásokon.

Az Uurópai Bizottság felkéri továbbá a kormányokat, az üzleti vezetőket, a közszereplőket, a jótékony magánszemélyeket, a művészeket és polgárokat, hogy hívják fel a figyelmet erre a globális adománygyűjtésre. Az összegyűjtött pénzeszközök három területre – a diagnosztikai eljárások, a kezelések és az oltóanyagok területére – összpontosulnak majd.