Az EU adományozásra hívja fel a világ országait és szervezeteit

Európa

Az Európai Unió – globális partnereivel összefogva – 2020. május 4-én adománygyűjtő akciót indít a koronavírus-járvány megoldását szolgáló globális válaszintézkedések támogatása céljából. A május 4-én megrendezésre kerülő adományozói konferenciát az Unió az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Németországgal, Norvégiával és Szaúd-Arábiával összefogva szervezi meg. Az Egészségügyi Világszervezet – más globális egészségügyi szervezetekkel közösen – felhívást tett közzé, cselekvést szorgalmazva annak érdekében, hogy az emberek rövid időn belül világszerte biztonságos, minőségi, hatékony és megfizethető diagnosztikai eljárásokhoz, terápiákhoz és oltóanyagokhoz férhessenek hozzá. A közös felhívás annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy a hozzáférés tekintetében érvényesüljön a méltányosság elve.

Ennek a törekvésnek a szellemében az Európai Unió és partnerei globális adománygyűjtő maratont szerveznek, felkérve a világ országait és szervezeteit, hogy felajánlásokkal segítsék a 7,5 milliárd euróban meghatározott kezdeti célösszeg elérését.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: „Olyan összefogást kell kialakítanunk, amely az egész világot – annak vezetőit és népeit is – egyesíti a koronavírussal szemben. Mindössze 10 nap múlva globális adománygyűjtést indítunk. […] A koronavírus legyőzéséhez ugyanis egyszerre több fronton globális válaszintézkedésekre és kitartó erőfeszítésekre van szükség. Oltóanyagot kell kifejlesztenünk, legyártanunk és eljuttatnunk a világ minden szegletébe, és a vakcinát megfizethető áron kell elérhetővé tennünk.”

Az Európai Bizottság felkéri a kormányokat, a vezető üzletembereket, a közszereplőket, a jótékony magánszemélyeket, a művészeket és a polgárokat, hogy hívják fel a figyelmet erre a globális adománygyűjtésre. Az összegyűjtött pénz három területen – a diagnosztikai eszközök és eljárások, a kezelések és az oltóanyagok területén – finanszírozza majd a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.