Az Európai Bizottság iránymutatásokat ad ki a tesztelésről

Európa

Az Európai Bizottság  iránymutatásokat tett közzé a koronavírus-tesztelési módszerekre vonatkozóan. Az iránymutatások abban hivatottak segíteni a tagállamokat, hogy a tesztelési eszközöket – nemzeti stratégiáikkal összefüggésben – hatékonyan alkalmazzák a világjárvány különböző szakaszaiban, különösen a kijárási korlátozások feloldása során. A Bizottság azt is biztosítani kívánja, hogy a tesztek teljesítményének értékeléséhez kiváló minőségű eszközök álljanak rendelkezésre.

A járvány megfékezésére irányuló korlátozások feloldásához elengedhetetlenül fontos, hogy hosszabb időn keresztül megbízható adatok álljanak rendelkezésre. Ehhez gondosan – többek között széles körű teszteléssel – nyomon kell követni a koronavírus-világjárvány alakulását. Iránymutatásaiban a Bizottság korszerű vírustesztek gyártását szorgalmazza. Ez rendkívül fontos, hiszen a tesztelés során kapott információk fontos népegészségügyi döntések alapját képezik. Tekintettel arra, hogy a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos a tesztelés, a járványhelyzet pedig gyorsan változik, a Bizottság össze kívánja vonni a koronavírustesztek uniós szintű validálásához szükséges erőforrásokat. A validálás központosítása mellett az eredmények uniós és nemzetközi szintű megosztása is fontos.

A Bizottság számos intézkedés meghozatalát javasolja annak érdekében, hogy a tesztelés lehető legmagasabb színvonalát és a vírustesztek helyes alkalmazását biztosítsa, és még jobban összehangolja a tesztelési eszközök teljesítményértékelését és validálását. Azt is szorgalmazza, hogy a tagállamok a szolidaritás jegyében tegyék lehetővé a rendelkezésre álló tesztek és laboratóriumi eszközök méltányos elosztását annak megfelelően, hogy azokra hol van a legnagyobb szükség.