Az EU javaslatot fogadott el a 2020-as költségvetési kiadások növelésére

Európa

Az Európai Unió (EU) tagországai a 2020-as uniós költségvetésből 155,2 milliárd eurót különítenének el a koronavírus-járvány elleni kifizetésekre, 1,6 milliárd euróval többet a korábban előirányzottnál – ismertette az Európai Unió Tanácsa a kedden elfogadott javaslatot.

Az EU így az idei költségvetésből fennmaradó szinte minden pénzt a világjárvány leküzdésére fordít – közölték.
A kötelezettségvállalások összességében 3,57 milliárd euróval nőnek, 172,2 milliárd euróra.

Az Európai Unió Tanácsa emellett 2,7 milliárd eurót hagyott jóvá a tagállami egészségügyi ágazatok támogatására az uniós költségvetésből a koronavírus-járvány ideje alatt.

A tagországok 350 millió eurót bocsátanának Görögország rendelkezésére a migrációs válság kezelésére, valamint 100 millió eurót Albánia számára a múlt év végén pusztított földrengést követő újjáépítésére. További pénzeszközöket hagytak jóvá Görögország és Bulgária számra a határvédelemi feladatok ellátására, 3,6 millió eurót az európai járványügyi központ (ECDC) megerősítésére.

A módosított költségvetés eredményeként teljesen kiürül a kötelezettségvállalások globális tartaléka és az úgynevezett pénzügyi rugalmassági eszköz, amely olyan kiadások finanszírozásának lehetővé tételére szolgál, amelyeket más pénzügyi fejezetekből – a felső határok korlátai miatt – nem lehet finanszírozni. Ennek lehetővé tétele érdekében a Tanács elfogadta a többéves keretköltségvetésről szóló rendelet módosítását is, amely megszüntette a kötelezettségvállalásokra vonatkozó globális tartalék hatályának korlátozásait. A Tanács emellett javaslatot fogadott el a rugalmassági eszközből felhasznált összegek kiigazítására, valamint a rendkívüli tartalék felhasználására.
Következő lépésként a javaslatot az Európai Parlamentnek kell elfogadnia.