Görögország erőfeszítéseit méltatta a görög kormányfő, de figyelmeztetett, nincs vége a küzdelemnek

Európa

Görögország erőfeszítéseit méltatta a koronavírus-járvány elleni küzdelemben Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hétfőn, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem szabad lankadni, főleg nem az április 19-i ortodox húsvét előtt, amikor hagyományosan százezrek gyűlnek össze családi körben ünnepelni.

Görögország a vírus február végi felbukkanását követően kijárási korlátozásokat és a közösségi távolságtartásra vonatkozó egyéb intézkedéseket vezetett be, amelyeket kevés kivétellel mindenhol betartottak az emberek.

“A legjobb oldalunkat mutattuk meg … és ez büszkeséggel tölt el és bátorsággal fegyverez fel a harc folytatására” – hangoztatta Micotákisz televízióban közvetített beszédében. “A háborút azonban még nem nyertük meg” – húzta alá.
A konzervatív kormányfő otthonmaradásra sürgetett mindenkit az ortodox húsvétra tekintettel. Felszólította az embereket, hogy ne menjenek a templomokba, mert semmivé válhatnak az ország eddigi erőfeszítései a vírusfertőzés feltartóztatására. Hangsúlyozta: a hívők egészsége forog kockán. “Egy hajszál választja el a győzelmet a vereségtől” – fűzte hozzá.

A kijárási tilalmat megszegőknek ráadásul súlyos bírságokkal kell számolniuk, mivel az otthonok elhagyása engedélyhez kötött.

A miniszterelnök nem rejtette véka alá, hogy komoly gazdasági visszaesésre kell számítania 2020-ban a pénzügyi válságból két éve kilábalt országának. Ugyanakkor kiemelte, hogy 2021 már az erős gazdasági növekedés éve lehet. Mint mondta, a görög állam 14 milliárd euróval támogatja a vállalkozásokat és a munkahelyek megtartását. Ehhez további 10 milliárd eurót az unió folyósít.

A görög pénzügyminiszter a nap folyamán 5-10 százalékos gazdasági visszaesésről beszélt az európai országokban.
Görögországban 2145 fertőzöttet azonosítottak és 99-en haltak bele a Covid-19 betegségbe. Az utóbbi 24 órában mindössze 30-cal emelkedett a fertőzöttek száma.