Zöld sávok az EU-n belüli áruszállítás folyamatosságáért

Európa
Az Európai Bizottság ma új gyakorlati útmutatót adott ki a tagállamoknak arról, hogyan kell végrehajtani határigazgatással kapcsolatos iránymutatásait annak érdekében, hogy a koronavírus-világjárvány közepette is folyamatos maradjon az áruszállítás Unió-szerte. Ahhoz, hogy az uniós szintű ellátási láncok továbbra is működjenek, a tagállamoknak a belső uniós határokon minden, a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) mentén fekvő és az áruszállítás szempontjából releváns határátkelőhelyet ún. „zöldsávos” határátkelőhellyé kell minősíteniük. A zöldsávos határátkelőhelyeknek minden áruszállító jármű számára nyitva kell állniuk, függetlenül attól, hogy a kérdéses járművek milyen árut szállítanak. A határátlépés, beleértve mindenfajta ellenőrzést és egészségügyi szűrővizsgálatot, legfeljebb 15 percet vehet igénybe.

A zöldsávos határátkelőhelyeken minimalizálni és észszerűsíteni kell az eljárásokat, hogy csakis a feltétlenül szükséges eljárások alkalmazására kerüljön sor. Az ellenőrzéseket és szűrővizsgálatokat anélkül kell elvégezni, hogy a járművezetőknek el kellene hagyniuk a járművüket, a járművezetőket pedig csak minimális ellenőrzésnek szabad alávetni. Az áruszállító járművek vezetőitől a személyazonosító iratukon, a jogosítványukon, valamint szükség esetén a munkáltatói igazolásukon kívül nem kérhető más okmány bemutatása. Az elektronikus formában benyújtott vagy bemutatott okmányokat is el kell fogadni.

Az áruszállító járműveket és vezetőiket nem érheti hátrányos megkülönböztetés a származási és rendeltetési hely, a járművezető állampolgársága vagy a jármű nyilvántartásba vétele szerinti ország alapján. A kialakult helyzetre való tekintettel a Bizottság nyomatékosan kéri a tagállamokat, hogy átmenetileg függesszék fel a területükön jelenleg érvényben lévő összes úthasználati tilalmat, így például a hétvégi és az éjszakai közlekedésre vonatkozó korlátozásokat, valamint az ágazati tilalmakat.

A Bizottság azt szorgalmazza, hogy a tagállamok alakítsanak ki biztonságos átjárást biztosító közlekedési folyosókat, amelyeken a magángépjármű-vezetők és utasaik, például egészségügyi és közlekedési dolgozók, valamint – állampolgárságuktól függetlenül – a hazájukba visszatérő uniós polgárok a TEN-T hálózaton valamennyi szükséges irányban közvetlenül, sürgősséggel áthaladhatnak az országon. Az áthaladóknak nem szabad letérniük a kijelölt útvonalról, és be kell tartaniuk a kötelező minimális pihenőidőket. A tagállamoknak gondoskodniuk kell arról is, hogy legalább egy üzemelő repülőterük rendelkezésre álljon az uniós polgárok hazaszállítását végző repülőgépek és a nemzetközi segélyjáratok működtetése céljából.