Charles Michel-lesoire

Videókonferenciát tartanak kedden az EU-tagországok vezetői

Európa

Videókonferenciára hívta az Európai Unió tagországainak vezetőit keddre a koronavírus-járvány okozta helyzet nyomon követése céljából az Európai Tanács elnöke.

Charles Michel hétfői Twitter-üzenetében kulcsfontosságúnak nevezte a vírus terjedésének megakadályozását, a megfelelő orvosi felszerelések biztosítását, a kutatás fellendítését és a gazdaságot érő kihívások csökkentését.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek egy héten belül ez lesz a második videokonferenciája a koronavírus-járványról. A múlt kedden tartott megbeszélésen a tagállami vezetők a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére 25 milliárd euró értékű befektetési alap létrehozásában egyeztek meg. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének tájékoztatása szerint a javasolt befektetési alap az egészségügyi rendszerekre és a kisvállalkozások támogatására irányul.

A befektetési alap mellett rendelkezésre álló eszközök között a bizottsági elnök megemlítette a növekedési és stabilitási paktum alkalmazásának rugalmassá tételét, valamint azt, hogy unió megvizsgálja az állami támogatásokra és az államadósságra vonatkozó szabályok enyhítésének lehetőségeit, hogy tompítsa a járvány negatív gazdasági hatásait a tagországokban.

A koronavírus-járvány Európába érkezése miatt az eurócsoportot alkotó országok pénzügyminiszterei úgy döntöttek, szintén videókonferencia keretében tartják meg a hétfő délután esedékes rövidített ülésüket. Az összes EU-tagállam pénzügyminiszterét tömörítő fórum (Ecofin) keddi megbeszélését törölték.