Az EU erősebb és ambiciózusabb partnerség kialakítására készül Afrikával

Európa

Az Európai Bizottság, valamint Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ma közös közleményt adott ki, melyben lefektetik az Afrikával kapcsolatban kialakítandó új stratégia alapjait. A közleményben megfogalmazott javaslatok az EU és Afrika közötti együttműködés elmélyítését célozzák. A javaslatok értelmében a következő öt kulcsfontosságú területen kell partnerségeket létrehozni: zöld átállás; digitális transzformáció; fenntartható növekedés és munkahelyteremtés; béke és kormányzás; valamint migráció és mobilitás. A közlemény alapján az EU tárgyalásokat fog folytatni afrikai partnereivel egy új, közös stratégia elfogadása céljából, melyre a tervek szerint 2020 októberében, az Európai Unió és az Afrikai Unió 6. csúcstalálkozóján kerül majd sor Brüsszelben. A cél az, hogy a csúcstalálkozón a felek közös stratégiai prioritásokat határozzanak meg a következő évekre vonatkozóan.

Az öt kulcsfontosságú területen kialakítandó partnerségeknek a felek egyéni és közös érdekeinek és kötelezettségeinek világos megértésén kell alapulnia. A közlemény azt javasolja, hogy az EU a következő intézkedéseket valósítsa meg Afrikával partnerségben:

  1. Maradéktalanul aknázza ki a zöld átállás kínálta lehetőségeket, és minimalizálja a környezetet fenyegető veszélyeket, összhangban a Párizsi Megállapodással.
  2. Ösztönözze az afrikai kontinens digitális transzformációját.
  3. Jelentősen növelje a környezeti, társadalmi és pénzügyi szempontból fenntartható és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenálló beruházásokat; innovatív finanszírozási mechanizmusok révén segítse elő beruházási lehetőségek létrejöttét, és – különösen az afrikai kontinentális szabadkereskedelmi megállapodás révén – lendítse fel a regionális és kontinentális gazdasági integrációt.
  4. Támogassa az afrikai államokat olyan szakpolitikák és szabályozási reformok elfogadásában, amelyek – többek között egyenlő versenyfeltételeket teremtve – javítják az üzleti és beruházási környezetet, és ezáltal vonzóbbá teszik a térséget a befektetők számára.
  5. Segítse a tanulás, a tudás, a készségek, valamint a kutatási és innovációs kapacitás gyors javulását, különösen a nők és a fiatalok körében, ezáltal hozzájárulva a szociális jogok védelméhez és erősítéséhez, valamint a gyermekmunka felszámolásához.
  6. Strukturáltabb és stratégiaibb jellegű együttműködés révén igazítsa a szükségletekhez és mélyítse el az afrikai béketörekvésekhez nyújtott uniós támogatást, különös tekintettel a legsebezhetőbb régiókra.
  7. Gondoskodjon arról, hogy a jó kormányzás, a demokrácia, a jogállamiság, a nemek közötti egyenlőség és az emberi jogok a végrehajtott tevékenységek és az együttműködés szerves részét képezzék.
  8. Az ellenálló képesség biztosítása érdekében a konfliktusok és válságok minden szakaszában kapcsolja össze a humanitárius, a fejlesztési, valamint a béke és a biztonság megteremtését célzó intervenció keretében végrehajtott műveleteket.
  9. Biztosítsa, hogy a mobilitás és a migráció területén kiegyensúlyozott, következetes és átfogó partnerség jöjjön létre.
  10. Erősítse meg az Egyesült Nemzetek Szervezete köré épülő, szabályokon alapuló nemzetközi rendet és multilaterális rendszert.