Az Európai Unió 26,5 millió euró humanitárius segély küld Nigériának

Európa

Az Európai Bizottság 26,5 millió euró értékű sürgősségi segélycsomagot jelentett be Nigéria részére pénteken.

A jelenleg Északkelet-Nigériában tartózkodó Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos úgy nyilatkozott, hogy saját szemével látja, milyen tragédiát okoz az országban zajló konfliktus az ott élők mindennapjaiban, és azt tartja a legfontosabbnak, hogy a humanitárius segélyek minden válság sújtotta területet elérjenek.

“A konfliktusban részt vevő feleknek kötelessége, hogy biztosítsák a szükséget szenvedők gyors és akadálytalan hozzáférését a segélyekhez. Ugyancsak kulcsfontosságú egy átfogó politikai stratégia végrehajtása a térségben, amelynek foglalkoznia kell a konfliktus kiváltó okaival is” – hangsúlyozta.

Az EU segélycsomagja élelmiszert és ivóvizet biztosít rászorulók számára, továbbá menedéket, alapvető ellátást és oktatást az érintett gyermekek számára.

Lenarcic több nigériai magas szintű kormányzati szerv képviselőjével találkozik, hogy megerősítse az új Európai Bizottság elkötelezettségét Afrika iránt, és hogy megvitassák a következő évek közös politikai-gazdasági prioritásait.
Nigéria északkeleti részén már egy évtizede fegyveres felkelés folyik, amely egyre mélyíti humanitárius válságot.

Eddig közel 2 millió ember menekült el az otthonából, 7,7 millió ember függ humanitárius segélyektől, és 3 millióan szenvednek állandó élelmiszerhiánytól. Mintegy 1,2 millió ember él olyan területeken, ahonnan nehezen tud a segélyekhez hozzáférni.