EP-elnök: az éghajlatváltozás elleni küzdelemben a világnak együtt kell cselekednie

Európa

Az Európai Unió vezető szerepet vállalt az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, de a világnak most együtt kell cselekednie. “Ezt az üzenetet adom át jövő héten a világ vezetőinek” – emelte ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke pénteken, a davosi Világgazdasági Fórum 50. találkozóját megelőzően Brüsszelben kiadott nyilatkozatában.

Leszögezte, hogy minden országnak, minden nemzetközi vállalatnak és magánszemélynek ki kell vennie részét a bolygó megmentése érdekében vívott küzdelemből.

Hozzátette ugyanakkor, hogy mindent meg kell tenni annak biztosítása érdekében, hogy a kiszolgáltatottak, a hátrányos helyzetű régiók ne maradjanak le ebben a folyamatban.

“Csak akkor remélhetjük, hogy leküzdjük az éghajlatváltozás okozta jelentős átalakulásokkal járó kihívást, ha egységesen cselekszünk, ha az átállás igazságos lesz” – fogalmazott.

Európának vezető szerepet kell vállalnia ebben és sok más kérdésben is – mondta az EP-elnök. Reményét fejezte ki, hogy értő fülekre talál a davosi találkozón, és előremutató véleménycserét fog folytatni Európa jövőjéről, és az Európai Unió világban játszott jövőbeli szerepéről.

“Képesnek kell lennünk a béke és biztonság szavatolására, a demokrácia és a jogállamiság védelmére, valamint a polgárok jogainak tiszteletben tartására, itt Európában és a világ minden táján” – tette hozzá Sassoli.
A davosi Világgazdasági Fórum (WEF) programján első alkalommal szerepel öt környezetvédelmi probléma. A fórumot január 21. és 24. között rendezik meg.