Ismét Emily O’Reilly-t választotta ombudsmannak a Parlament

Európa

Emily O’Reilly-t választotta szerdán egy újabb, a 2019-2024-es parlamenti ciklusra európai ombudsmannak az Európai Parlament. O’Reilly-t 320 képviselő titkos szavazatával választották meg.

Az ombudsman az uniós intézmények, testületek, irodák és ügynökségek feltételezett visszaéléseit vizsgálja, saját kezdeményezésre vagy az uniós polgárok bejelentése alapján.

 

A jelenleg is a tisztséget betöltő Emily O’Reilly-t három szavazási körben választották meg. A korábban újságíróként dolgozó O’Reilly az első európai ombudsmanná választása (2013) előtt Írországban volt ombudsman tíz éven át.

A második szavazási körben négy jelölt: Giuseppe Fortunato (Olaszország), Julia Laffranque (Észtország), Emily O’Reilly (Írország) és Cecilia Wikström (Svédország) vett részt az ötödik jelölt, a lett Nils Muižnieks visszalépése után.

A harmadik szavazási körben a képviselőknek végül Julia Laffrangue és Emily O’Reilly közül kellett választaniuk. A szabályok értelmében a több szavazatot kapó jelölt lett az ombudsman. Julia Laffranque 280, Emily O’Reilly 320 szavazatot kapott.

A Petíciós Bizottságban december 3-én rendezett nyilvános meghallgatáson O’Reilly kijelentette: továbbra is azon dolgozik majd, hogy az uniós intézményrendszer az európaiak jogainak középpontba állításával az összes tagállam számára példaértékűen működjön. O’Reilly azt is szeretné, ha az Unióról mint távoli, elitista szervezetről kialakult kép változna.

„Az uniós intézményrendszernek el kell nyernie az európaiak bizalmát. Hiszek abban, hogy ez a bizalom csak akkor szerezhető vissza, ha fokozzuk az intézmények elszámoltathatóságát és átláthatóságát. Ugyanis csak akkor fogjuk érteni egy-egy döntés értelmét és kezdünk el bízni az intézményrendszerben, ha láthatjuk, hogyan születik meg maga a döntés” – mondta O’Reilly december 3-án.

Háttér

Az 1995-ben alapított európai ombudsman tisztségét betöltő személy független és pártatlan, felada az uniós intézmények és ügynökségek esetleges felelősségre vonása és a jól működő intézményrendszer elveinek betartatása. Az ombudsman hivatala „szelíd hatalmat” gyakorolva az európaiaktól és jogi személyektől érkező, az uniós intézmények visszaéléseivel kapcsolatos panaszokat vizsgálja ki, de emellett szélesebb, rendszerszintű ügyekkel – például átláthatósággal és szolgáltatásközpontú ügyintézéssel – is foglalkozik.

 

Emily O’Reilly a pozíciót betöltő első nőként lépett hivatalba 2013 júliusában. Elődei Jacob Söderman(1995-2003) és Paraskevas Nikiforos Damandouros (2003-2013) voltak.

pixabay.com