Kizárták a Szabadságpártból Heinz-Christian Strachét

Európa

Kizárták az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) Heinz-Christian Strache volt pártelnököt, egykori alkancellárt. A politikus kizárásáról pénteken egyhangúlag döntött a bécsi tartományi pártvezetés. Strache a Facebookon közzétett videóüzenetében azt mondta: tudomásul vette párttársai döntését.

Heinz-Christian Strache – 14 éves elnökség után – májusban volt kénytelen lemondani az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöki tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált felvétel. A titokban, megrendezett körülmények között készített videón Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy – magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó – nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

A botrány után Strache lemondott alkancellári posztjáról és pártelnöki tisztségéről. Nem sokkal később felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciós kormánya, és előrehozott választást tartottak, amelyen a Néppárt magabiztos győzelmet aratott. Az Ibiza-videó után nyilvánosságra kerültek azok a — Strache egykori testőre által gyűjtött – számlamásolatok is, amelyek arról tanúskodtak, hogy a politikus pártelnökként pártpénzből fizette magánköltségeit; erre havi tízezer eurós keret állt rendelkezésére.

Dominik Nepp bécsi tartományi pártvezető pénteken a kizárást követően azt mondta: korrektül akartak eljárni Strache ügyében. Kifejtette: péntek délelőtt ülésezett a párt döntőbírósága azzal a céllal, hogy meghallgassa Strachét. A volt pártelnök azonban nem jelent meg a testület előtt; ahelyett egy levelet és e mailt is írt, amelyben kifejezésre juttatta, hogy értetlenül áll a helyzet előtt; “nem áll rendelkezésre, és nélkülözhetőnek tartja magát”. Azt követően pénteken a tartományi pártvezetés egyhangúlag döntött Strache kizárásáról. Az indoklás szerint “számos nyilvánosság előtt tett kijelentése, Facebook-posztja és nyilvános fellépése” miatt marasztalták el.

Norbert Hofer pártelnök elmondta, hogy különbözőképpen járnak el az egyszerű párttagok és a pártvezetés tagjainak ügyeiben; utóbbiak esetleges kizárásáról a párt tartományi vezetése dönt. A párt terveiről azt mondta: az FPÖ komoly, stabil jobboldali konzervatív párt szeretne lenni. Fontos tulajdonságként kiemelte a szerénységet; valamint azt, hogy botrányok és személyi kultusz nem fordulhatnak elő. Két munkacsoportot alakítottak ki, amelyik többek között a kommunikáció megújításáért, új médiakapcsolatok kialakításáért felelős. A pártvezető az Ibiza-botránnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: “történelemnek tekintik” az ügyet.

Heinz-Christian Strache kizárását követően Facebookon közzétett videóüzenetében azt hangsúlyozta: tudomásul vette, hogy kizárták a Szabadságpártból, és a döntést nem fogja hivatalosan megtámadni. Arról is beszélt: hiába tett kemény erőfeszítéseket arra vonatkozóan, hogy a Szabadságpárt tagjaival rendezze a vitás kérdéseket; így azokban a bíróságnak kell ítéletet hoznia. Jövőbeni terveiről azt mondta: mivel a lakosság “rendkívül nagy együttérzéséről” tett tanúbizonyságot, azon gondolkodik, hogy jövőre visszatér a politikába. Az emberek együttérzése ugyanis biztatást jelent számára, hogy ne fordítson hátat a politikának, támogatóinak és az ország polgárainak. Strache leszögezte: FPÖ-s párttagsága mostanra történelem, kizárásával életének jelentős fejezete zárult le.