Az EPP elutasítja a klímaszkepticizmust, és az innovációban látja a megoldást

Európa

Az Európai Néppárt (EPP) nem tekinti előremutatónak a klímaváltozással szembeni szkepticizmust, de a zöld szocializmust és a radikális baloldal utópisztikus klímapolitikáját sem, s ezek helyett az innovációban látja a megoldást az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére – olvasható az EPP éghajlatváltozásra vonatkozó pártprogramjában, amelyet csütörtökön fogadtak el Zágrábban.

Az Európai Unió (EU) a világ szén-dioxid-kibocsátásának kevesebb, mint tíz százalékáért felelős, és az új Európai Bizottság elnöke ambiciózus tervvel állt elő a konzervatív pártcsalád zágrábi kongresszusán, amely szerint 2030-ra a felére csökkentik Európában a fosszilis tüzelőanyagokból származó, üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.
Ursula von der Leyen azt követően vázolta fel a fenntartható bolygó vízióját – írja a HINA horvát hírügynökség -, hogy a zöldek előretörtek az idei európai parlamenti választásokon és világszerte fiatalok tüntetnek, hatékony lépéseket követelve a klímaváltozás megállítása érdekében.

Az EPP-nek meggyőződése – áll a dokumentumban -, hogy a szén-dioxid-kibocsátást úgy is lehet csökkenteni, hogy egyidejűleg új munkahelyeket teremtenek.

“Ehhez beruházásokra van szükség az összes elérhető alacsony szén-dioxid-kibocsátású vagy -kibocsátásmentes technológia kutatásában és fejlesztésében (…) a zéró kibocsátás elérése érdekében” – írta a konzervatív párt Zágrábban elfogadott klímatéziseiben.

Az EPP ebben kiemeli: támogatják a szociális piacgazdaságot, és megfelelő támogatásokat kezdeményeznek az állampolgárok és a vállalatok számára, hogy csökkenthessék a környezetre gyakorolt “szénlábnyomukat”.
Szorgalmazzák továbbá a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó támogatások megszüntetését, és azok átirányítását a szén-dioxid befogását, tárolását és újrafelhasználását szolgáló technológiák fejlesztésére.

Az előrelépéshez az EPP szerint a fogyasztási szokásokat olyan körkörös gazdaság irányába kell elmozdítani, amelyben a hulladékot erőforrásnak tekintik.

A zöld innovációba történő beruházás javítani fogja az EU nemzetközi versenyképességét, a magas európai környezetvédelmi előírásokat, valamint az élelmiszerek és termékek minőségét nem fogják feláldozni a nem uniós országokkal történő kereskedelemben – ígéri az EPP.

Úgy vélték: a jövőben a kereskedelmi megállapodásoknak – az EU és nem uniós államok között – tartalmaznia kell egy záradékot, amely kötelezi a feleket a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény betartására, és arányos intézkedéseket ír elő a szabályok be nem tartása esetére.