Az Alan Kurdi civilhajó olasz vizekre lépett

Európa

Olaszország felségvizeire úszott be az Alan Kurdi hajó fedélzetén 88 migránssal – közölte közösségi oldalán a civilhajót működtető Sea-Eye német szervezet.

A bejelentés szerint a hetedik napja a nyílt tengeren várakozó hajó a rosszabbodott időjárási viszonyok miatt indult el Szicília keleti partjai felé. Az Alan Kurdi kapitánya önállóan lépett olasz vizekre, anélkül, hogy erre engedélyt kapott volna a hatóságoktól. A hajóról két nőt az olasz parti őrség már az utóbbi napokban partra szállított.

A szervezet közleménye szerint a fedélzeten tartózkodó csoport tagjainak befogadását korábban már Olaszország, Franciaország és Németország vállalta. Ennek ellenére a civilhajónak nem jelölték ki, melyik kikötőbe futhat be. A Sea-Eye a történteket újabb “gyászos fejezetnek” nevezte az “Európa-erőd” számára.

Az Alan Kurdi október 26-án vette fedélzetére a csoportot a líbiai partoknál. A civilhajó műveletét a líbiai parti őrség megpróbálta megakadályozni levegőbe és vízbe leadott lövésekkel.

Szerdán az Ocean Viking – az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) – közös hajója kötött ki a szicíliai Pozzallóban 70 személlyel a fedélzetén.