Európai Bizottság: a magyarok kétharmada szerint a fejlődő országok támogatásával kezelhető az illegális migráció

Európa

A magyarok majdnem kétharmada, 66 százaléka, az európaiak összességének 70 százaléka vélekedik úgy, hogy a fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi segítség hatékony módja az illegális migráció kezelésének. Tíz magyar közül majdnem három szerint az uniónak ezért is több pénzt kellene költenie a fejlődő országok támogatására – közölte az Európai Bizottság szerdán.

Az uniós fejlesztési együttműködésről szóló, 2019-es Eurobarométer felmérés szerint a magyarok nagy többsége, 79 százaléka úgy gondolja, hogy fontos a fejlődő országok népességének támogatása, és 67 százalékuk tartja úgy, hogy a fejlődő országokban jelentkező szegénység kezelésének az Európai Unió fő prioritásai közé kell tartoznia.

A megkérdezett magyarok több mint fele, 52 százaléka vélekedett úgy, hogy a szegénység kezelése a fejlődő országokban a magyar kormánynak is egyik fő feladata kellene, hogy legyen. Ez kilenc százalékpontos emelkedés 2018 óta, az egyik legnagyobb az uniós tagállamok között.

Magyarországon a válaszadók több mint háromnegyede, 77 százaléka értett egyet azzal, hogy a szegénység kezelése a fejlődő országokban az EU saját érdeke is. A magyarok 70 százaléka vélekedett úgy, hogy a fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi segítség hatékony módja az EU befolyásának megerősítésére a világban, és 72 százalék volt azok aránya, akik egyetértettek azzal, hogy a segítség hozzájárul egy békésebb és egyenlőbb világhoz.

Tavaly óta öt százalékponttal 80 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint fontos a magáncégek szerepe is a fejlődő országok fenntartható fejlődésében.

A jelentés az Európai Unó egészére vonatkozóan azt állapította meg, hogy az uniós tagországok polgárainak több mint 70 százaléka gondolja úgy, hogy a pénzügyi támogatás hatékony módja az illegális migráció kezelésének, és ugyanilyen nagy arányban vannak azon az állásponton, hogy a fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatás hozzájárul az egyenlőtlenségek csökkentéséhez ezekben az országokban.

Négyből három európai egyetért azzal, hogy az uniónak erősítenie kell az Afrikával folytatott partnerségét, és növelnie kell a befektetett tőke mennyiségét annak érdekében, hogy munkahelyek jöjjenek létre, és biztosított legyen a fenntartható fejlődés mindkét kontinensen.

A jelentés szerint az elmúlt évek tendenciáját megerősítve az uniós tagállamok állampolgárainak közel 90 százaléka szerint a fejlesztési együttműködés fontos a támogatott országok lakosainak szempontjából. Kiemelték, a fejlesztési együttműködés ezzel az egyik legpozitívabban értékelt az uniós szakpolitikák közül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.